FAQ

preguntas-frecuentesVaak gestelde vragen:

1. Ik ben al (…..) jaar oud. Wordt het voor mij niet te moeilijk om Spaans te leren? Het antwoord is heel simpel: Nee!!! Sterker nog, mijn beste studenten óóit waren al boven de 60! Hoewel jonge mensen over het algemeen nieuwe stof ietsjes sneller oppikken, nemen oudere cursisten vaak het leren heel serieus en steken daar veel tijd in. Vergeet niet dat zaken als motivatie, doorzettingsvermogen en niet opgeven véél zwaarder wegen dan je leeftijd! 🙂

2. Is het mogelijk om in een bestaande groep in te stromen? Ja, dat kan. Neem even contact op voor de mogelijkheden. Hou er rekening mee dat er eventueel instaplessen nodig zijn (in het geval u een absolute beginner bent) of een niveautest (als u al ervaring hebt met Spaans) om te kijken of uw niveau wel bij de groep aansluit.

3. Als de (beginners)cursus al is gestart, kan ik nog meedoen en hoeveel moet ik betalen?
Als u in een cursus instapt die al is begonnen, betaalt u slechts de resterende lessen. Bent u een absolute beginner, neem dan contact met mij op om instaplessen te bespreken. Als u nooit Spaanse les heeft gehad, dan is het grote kans dat die nodig zijn.

4. Ik heb al (enige) kennis van Spaans  (naar Spaanse les gegaan, door zelfstudie, in Spaanstalig land gewoond…) Wat nu? Wilt u weten hoe ver u al bent? Dan kunt u zich opgeven voor een vrijblijvend intakegesprek. Daar kan ik uw niveau bepalen bv. aan de hand van een niveautest.

5. Wanneer beginnen de groepslessen? Twee keer per jaar starten nieuwe beginnersgroepen. Dat is in september en in januari. Bij genoeg aanmeldingen kunnen extra startmomenten zijn, maar dat ligt aan de hoeveelheid inschrijvingen. Privé- en duolessen kunnen op elke gewenst moment starten; een afspraak maken is genoeg. Hier vindt u het actuele lesaanbod voor groepsles.

 6. Ik kan niet naar een les komen. Kan ik die les inhalen? Gemiste groepslessen kunnen in een andere groep worden ingehaald mits er wel een groep is van een vergelijkbaar niveau. Gemiste groepslessen worden niet individueel en kosteloos herhaald als privéles, en ze worden ook niet verschoven. De hele groep loopt gelijk. Wilt u alsnog een inhaal les voor uzelf alleen en wanneer het u uitkomt, dan kunt u een privéles bij mij boeken (tegen betaling). Als ingeschreven cursist krijgt u korting bij extra lessen!

7. Ik heb een les gemist, wat kan ik doen? Neem contact met mij op en vraag naar het huiswerk. Lukt dat niet of wilt u snel weten wat we hebben gedaan: Ga naar de pagina waar de stof staat van de laatste les die u heeft gehad. Kijk vervolgens een aantal pagina’s verder: dat is de stof die we hebben behandeld in de les die u heeft gemist. Op de groene zijranden zijn ook de ondersteunende oefeningen van het werkboek te zien. Dat is het huiswerk. U kunt ook een cursusgenoot bellen of mailen. Die kan u bv. vertellen wat er voor huiswerk is. Houd er wel rekening mee dat aanwezigheid bij de lessen belangrijk is om het beste uit de lessen te halen. Zelfstudie thuis is slechts een deel van de hele cursus.

8. Wat gebeurt er in de lessen? De lessen zijn vooral gericht op communicatie. Cursisten worden aangemoedig om vanaf dag één te spreken. Spreekvaardigheid oefent u niet alleen met mij : door te werken in tweetallen of groepjes is er genoeg gelegenheid om te communiceren met verschillende gesprekspartners. Door deze dynamische aanpak worden er meer momenten gecreëerd waarop de cursist de taal actief gebruikt. Dat wil echter niet zeggen dat we ons alleen richten op de mondelinge interactie: we luisteren, lezen, schrijven, spelen… we doen alles wat nodig is om het Spaans op een gevarieerde, effectieve en leuke manier en in een aangename sfeer onder de knie te krijgen.

9. Hoeveel tijd moet ik aan de cursus besteden? Bij reguliere cursussen ongeveer van 3 tot 5 uur zelfstudie per week. Bij intensieve cursussen moet u rekenen op 5 tot 7 uur zelfstudie per week. Op die manier haalt u het beste uit de lessen.

10. Ik ben met een cursus begonnen maar wil stoppen en de rest van de lessen toch liever in een andere periode volgen. Kan dat?  Dat is in principe niet mogelijk. Ik maak alleen uitzonderingen voor zeer ernstige gevallen. Na aanvang van de cursus zijn de kosten voor de organisatie al gemaakt. Bovendien zijn de groepen klein en had uw plaats aan iemand anders gegeven kunnen worden (die wel de cursus afmaakt) Als de cursus eenmaal is begonnen blijkt dat veel moeilijker. Als we dit doen heeft u drie maanden om terug te komen. Daarna vervalt uw inschrijving. Natuurlijk kunt u zich wel opnieuw inschrijven voor de cursus.

 11. Ik ben met een cursus begonnen maar wil stoppen en mijn geld terug. Kan dat? Dat is niet mogelijk. Na aanvang van de cursus zijn de kosten voor de organisatie al gemaakt. Bovendien zijn de groepen klein en had uw plaats aan iemand anders gegeven kunnen worden (die wel de cursus afmaakt) Als de cursus eenmaal is begonnen blijkt dat veel moeilijker. Voor privélessen geldt hetzelfde: voor de uren die u heeft gereserveerd had een groep of andere lessen kunnen worden ingepland. Natuurlijk kunt u zich wel opnieuw inschrijven voor de cursus.
12. Wat is beter, een groepscursus of privé les? Cursisten ervaren groepsles als heel gezellig en dynamisch, maar normaal gesproken leert u met privé lessen sneller dan met een groepscursus Spaans omdat het is aangepast aan uw niveau en leertempo en er meer ruimte is voor uw vragen. Ook zijn de lessen flexibeler te plannen: U kunt net zo veel lessen per week nemen als u wilt, maar bent niet verplicht om iedere week een les te nemen. Daarentegen is privé les een stuk duurder dan een groepscursus, dus het hangt een beetje af van uw budget en persoonlijke wensen.
13. Ik wil het liefst groepsles, maar dan overdag. Is dat mogelijk? Mogelijkheden zijn beperkt. Hoe graag ik dat zou willen, het is niet zo makkelijk om genoeg aanmeldingen te verzamelen voor groepslessen overdag. Dit omdat veel mensen overdag verplichtingen hebben als bv. werk en studie. U kunt u zich aanmelden voor in een mailinglijst, maar ik kan niets garanderen .Als er geen groepen zijn op de dag van uw keuze, kunt u zich voor privéles of duo les met bv. familieleden, een vriend(in) aanmelden. Familieleden die op hetzelfde huisadres wonen komen in aanmerking voor korting! Vraag naar de mogelijkheden. Lesaanbod en rooster voor groepslessen vind u hier. U moet naar beneden scrollen voor de groep(en) overdag.

14. Ik wil graag (groeps)lessen maar ik wil er graag per keer voor betalen. Kan dat? Helaas is dit niet mogelijk, want het is erg onpraktisch. Als iedereen contant per les betaalt,  wordt er veel tijd verloren aan het verzamelen van betaling en geven van  wisselgeld. Bovendien moet cursist er elke keer aan denken om (gepaste) betaling mee te nemen. Groepslessen worden per blok van 10 betaald en privé- en duolessen kunt u al vanaf 4 lessen betalen.

15. Krijg ik na afloop een certificaat of diploma? Nee. Maar ik kan u wel helpen uzelf voor te bereiden voor deelname aan een DELE examen. (DELE = Diploma Español como Lengua Extranjera) Als u voor examen slaagt, ontvangt u een DELE certificaat die in heel Europa wordt erkend. Er zijn 6 niveaus: A1, A2, B1, B2, C1 en C2.
16. Wanneer zijn de lesvrije perioden? Actuele informatie over lesvrije perioden en -dagen vindt je in de menu VAKANTIES & MEDEDELINGEN (klik op menunaam voor info) 
17. Ik wil een proefles, kan dat? Ja, dat kan. Neem even contact voor het maken voor een afspraak voor een privéles. Die betaalt u los. Een eerste groepsles geldt niet als een (vrijblijvend) proefles. Na aanvang van de cursus zijn de kosten voor de organisatie al gemaakt. Bovendien zijn de groepen klein en had uw plaats aan iemand anders gegeven kunnen worden (die wel de cursus afmaakt) Als de cursus eenmaal is begonnen blijkt dat veel moeilijker.
18. Wat voor taalmethode gebruik je in de les? Waar zijn de boeken te koop? Voor beginnerslessen: Con Gusto 1 Tekstboek en Werkboek, voor gevorderden Con Gusto 2 en voor vergevorderden Con Gusto 3.  Deze boeken dient u zelf te kopen. Ze zijn  o.a. bij Uitgeverij Intertaal verkrijgbaar. In de lessen gebruik ik ook eigengemaakte materiaal, maar daar zijn geen verdere kosten aan verbonden. 

19. Ik wil heel graag privélessen, maar mijn budget is hiervoor niet toereikend. Mag ik dus korting? Nee, helaas. Ik bied goede lessen en professionele, gepersonaliseerde begeleiding waar ik veel uurtjes en energie in steek. Mijn prijzen zijn heel erg redelijk, zeker gezien wat ik te bieden heb (lees hier een aantal recensies)  Recht op korting hebben: studenten die bijles nemen, twee of meer cursisten met hetzelfde woonadres (familiekorting, geldig voor groepsles ’s avonds) Korting geldt echter alléén als daadwerkelijk zo veel mensen zich inschrijven als er aanvankelijk werd afgesproken om recht te geven op familiekorting (zich inschrijven = zich aanmelden en betalen)  Dus afspraken niet nakomen = korting vervalt! Kortingen worden niet met elkaar gecombineerd, tenzij anders vermeld.

 Opmerking over lesprijzen: Het werk van een leraar beperkt zich niet tot de uren dat hij/zij vóór de klas doorbrengt. Denk bv. aan lesvoorbereiding, correctiewerk, doornemen en selecteren van lesmiddelen, bedenken van oefeningen, liedjes vertalen en oefeningen erbij bedenken.Verder zijn er kosten voor aanschaffen van lesmateriaal, voor papier, inktcartridges, enz, enz, enz. Ik hoop dat u het begrijpt.