Het is de ñ van Español!

de-letter-ñ-woorden-met-letter-ñ-Spaans
Spaans

Spaanse letter Ñ

Mañana, niño, piñata y…. ¡España!

Het mag wel duidelijk zijn: zonder “ñ” geen “Español”!

Het Spaanse alfabet bestaat net als het Nederlands uit de 26 letters van het Latijnse alfabet, maar wordt uitgebreid met drie ‘eigen’ letters. Dit zijn de CH, de LL en de Ñ die na de letter N komt. De Ñ (Spaans: eñe) wordt in de Spaanse taal uitgesproken als een nj, bijvoorbeeld España (Spanje). De ñ is een typisch Spaanse letter en uniek voor deze taal. De klank die erbij hoort mag dan wel in andere talen voorkomen, maar de schrijfwijze niet. Hierdoor staat de letter ñ tegenwoordig symbool voor de Spaanse taal. In een “qwerty” toetsenbord voor Spaanstaligen vindt men de ñ altijd naast de L.

Geschiedenis

Oorspronkelijk stond de letter Ñ voor twee N’s, geschreven door monniken in de middeleeuwen als een N met een kleinere N erboven. Die bovenste N veranderde met de komst van de drukpers in een slangetje, de tilde. Zo is bijvoorbeeld het Spaanse woord año (jaar) afgeleid van het Latijnse ANNVS.

yo amo el español

De ñ  en de w hebben iets gemeen. Oorspronkelijk waren ze allebei de verdubbeling van respectivelijk N en V. Uiteindelijk zijn ze apparte letters geworden.

In Spanje is een wettelijk verbod op de verkoop van computers, laptops e.d. waarbij “geen rekening is gehouden met de schrijfwijze van de Spaanse taal” In 1991 bastte een ware cultuuroorloog uit. Reden hiervoor was dat de EU onnadenkend kritiek had op het verbod. De EU vond het een uiting van protectionisme en dus een belemmering voor vrije handel.

De verontwaardigde reactie van de RAE, Spaans voor: Koninklijke Spaanse Academie, Real Academia Española) liet niet lang op zich wachten. Men vond het een zware aanval op de Spaanse taal. En wat denkt u? Als Spaanstalige zou ik mij geen Spaans zonder de letter ñ kunnen voorstellen 🙂 !

6 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s