Het meisje van de Maja zeep

Wie kent het niet…. de in rood en zwart verpakte zeep met een prachtig Spaans meisje erop afgebeeld.

Iedereen kent Maja (spreek het a.u.b. “macha” uit!) producten. Maar weet u wat het woord maja betekent en waar het vandaan komt? En wat nog interessanter is; weet u wie de verleidelijke, mooie dame op de verpakking is? Lees verder om erachter te komen!

Ontstaan van het merk.

Na een opzwepend dansoptreden van en mysterieuze en verleidelijke danseres was Esteve Monegal, eigenaar van Myrurgia parfums, zo onder de indruk dat hij besloot een nieuwe geur op de markt te brengen. De naam van zijn nieuwe creatie zou zo op en top Spaans zijn als de danseres die er symbol van werd. Dat was in 1918.

Maja logo

Maja logo

De eerste slagzin was “Todas las flores de España” en inderdaad, Maja heeft een aangename bloemengeur. Het is ook een kruidige geur, enigszins oriëntaals. Ik kan makkelijk rozen, jasmijn, anjers en geraniums identificeren, die voor de bloemige geur zorgen. Ik ruik verder ook hout. Ik denk sandelhout.

Op de foto hiernaast zie je hoe logo is veranderd in de loop van de jaren. Als je op foto klikt wordt hij groter.

Ik was erg verrast toen ik erachter kwam dat in Nederland men dit parfum tegenwoordig eigenlijk een “oude dames geurtje” vindt. Want het verhaal van dit merk – en vooral van de dame wiens naam en imago voorgoed aan het merk verbonden zijn-  is alles behalve saai! 😉 Maar laten we beginnen met:

Het woord “majo/a”.

Wat betekent maja? Van oorsprong is een majo of maja een persoon in typisch klederdracht uit de arme buurten van Madrid (zie galerij met foto’s hieronder) Als bijvoeglijk naamwoord betekent het woord ook dat iemand erg aardig en hartelijk is. bv. ¡Qué chica tan maja! = Wat een aardig/lief meisje! Het is een moeilijk te omschrijven woord, want het kan ook betekenen dat iemand niet alleen een sympatieke, maar ook een mooie, aantrekkelijke uitstraling heeft. (Scrol naar beneden om rest v. artikel te lezen) 

Deze slideshow vereist JavaScript.

De dame van de Maja zeep.

Dat is danseres Carmen Tórtola Valencia (Sevilla 1882- Barcelona 1955) Tórtola Valencia’s leven was omgeven door sensualiteit en mysterie. Haar specialisatie waren orientalistische dansen. Oriëntalisme is een Westerse fantasie (denk aan mooie, gesluierde dames) over hoe het in het Oosten zou zijn. Tórtola Valencia’s  slangendans was erg bijzonder, zo vertellen mensen uit die tijd, maar ook haar wierookdans was erg mooi.

Carmen Tortola Valencia vrouw op Maja zeep

Carmen Tortola Valencia de dame op de Maja zeep

Ze had lange, sierlijke armen die ze heel mooi wist te gebruiken in haar dansen. Ze werd erg beroemd, leefde in luxe, maar ik denk dat haar leven niet makkelijk is geweest. In die tijd werd van vrouwen verwacht dat ze trouwden en thuis bleven. En ze deed net het tegenovergestelde. Tórtola werd daarom gezien als een bedreiging voor de traditionele waarden van de Spaanse maatschappij. Ze was net als Isadora Duncan een feministe, en was o.a. tegen het dragen van korsetten. Daarom staat deze exotische, controversiële vrouw op de Maja producten, want deze geur is bedoeld voor sensuele, verleidelijke, trotse, sterke en onafhankelijke vrouwen! 🙂

Voor mooie foto’s van Carmen Tórtola Valencia, de dame van de Maja zeep, klik hier. Zeker kijken, ze zijn erg mooi! Hier een greep uit de foto’s. Het gaat om haar beroemde ‘danza del incienso” = wierook dans.

Carmen tortola valencia7 incienso
Vind je deze blog leik? Je kunt mijn werk ondersteunen door een klein bedrag te doneren. Het is een symbolisch bedrag, te vergelijken met de prijs van een kop koffie! 🙂
Buy Me a Coffee at ko-fi.com

© 2015 Lourdes Cruz. Deze tekst is auteursrechtelijk beschermd. U bent welkom om dit artikel te rebloggen of op andere social media te delen. Dat is geen enkel probleem en zo helpt u anderen om Spaans (verder) te leren. Vermeld wel aub deze blog als bron. 

16 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s