Voorzichtig met die versprekingen :-)

Hij is één van de helden van F.C. Barcelona, hij is afkomstig uit Nederland, en hij deed ooit een uitspraak diemisverstand zo typisch werd bevonden dat er een documentaire naar is vernoemd. Ik heb het natuurlijk over Johan Cruijf (spreek uit Cho-an Croeiief). De uitspraak die het betreft was: ´En un momento dado´ waarmee Cruijf de Nederlandse uitspraak ´op een gegeven moment´ veel te letterlijk vertaalde. Op zich geen genante verspreking maar zo typerend voor hem dat de DVD over zijn voetbalcarrière dit als titel kreeg.

Ook de voormalige premier van Spanje, Zapatero, zorgde  voor vermaak met een verspreking. Terwijl hij zijn steun aan het Russische toerisme wilde uitspreken zei hij “favorecer, apoyar y follar”. Hij voegde waarschijnlijk per ongeluk het eerste en tweede woord samen tot het derde woord tenzij hij écht het toerisme had willen “bevorderen, steunen en neuken”.

Versprekingen zijn snel gemaakt, zeker als de taal niet uw moedertaal is. Hieronder volgen wat verspreking in het Spaans die u in de gaten kunt houden om ongemakkelijke of beschamende momenten te voorkomen.

Onschuldig De volgende versprekingen komen uit de onschuldige categorie en komen vaak voor. Stel dat u lekker paprika uit de oven wilt maken, als u dan bij de groenteboer een ´pimiento´ in plaats van een ´pimentón´ bestelt kunt u zich voorbereiden op een grote uitdaging. Tenzij een pure Spaanse peper voor u dagelijkse kost is natuurlijk.

In deze categorie:

Jamón – Jabón / Wil je ham of toch liever zeep op je broodje?

Lagaña – Lagarto/ Best knap als je ´s ochtends in plaats van slaapzand een hele hagedis uit je oog veegt.

Ginebra – Gengibre / Vanavond gemalen Genève in plaats van Gember in de rijst.

Ser – Estar / Een grammaticale fout die niet af te leren lijkt. Ser ben je voor altijd, Estar is tijdelijk.

Calabacines – Calcetines / Je kan ze mooi nog zo mooi opvouwen maar courgettes houden je voeten echt niet warm in de winter.

Platero, plateado – Plátano / Sorry, Zilversmid de Groot verkoopt geen bananen. En bananen zijn geel, niet zilverkleurig. Lobos – Globos / Misschien een indrukwekkendere versiering dan normale ballonnen maar het opblazen van een wolf duurt zo lang.

Gazpacho – Gabacho / Heeft u liever koude Spaanse soep of een warm Frans persoon?

Met het schaamrood op je kakencomunicación In het Nederlands zijn we er ook erg goed in, de freudiaanse verpsrekingen. Als een club tot de nok toe vol zit zul je het woord voor plafond, ´techo´, nodig hebben maar mensen gaan zich toch afvragen wat dat met je borsten te maken heeft als je per ongeluk ´pecho´ zegt. Met deze versprekingen krijg je in ieder geval wel de lachers op je hand.

Pollo – Polla / Deze heeft bijna iedereen wel eens meegemaakt. Hoevaak zal de poelier al gevraagd zijn om zijn intieme lichaamsdeel te verkopen?

Pene – Peine / In dezelfde trant, het zou de nieuwe swaffel-trend kunnen zijn maar de klitten gaan er echt niet van uit je haar.

Óvulos – Uvas / Dat zou de eerste keer zijn dat een bevruchting voortkomt uit de combinatie van sperma en een druif. Annemarie van Oh- Barcelona  (gereviseerd door mij)

Tot slot, de beroemde verspreking van Zapatero.

 Kijk en luister hier naar Zapatero’s verspreking (Hieronder heb ik voor je transcriptie en vertaling naar het Nederlands)

Transcriptie: El turismo es un área económica preferente en la relación entre España y Rusia. ¿Por qué? Porque hay un gran incremento de turistas españoles hacia Rusia. Estamos ya en una cifra de 500 000 turistas. Por tanto, hemos hecho un acuerdo para estimular, para favorecer,  para “follar”(oeps!) para APOYAR este turismo.

Vertaling: Turisme speelt een grote rol  in de economie en de relaties tussen Rusland en Spanje. Waarom? Omdat het aantal naar Rusland reizende Spaanse turisten sterk aan het stijgen is ( is al ruim 500 000 turisten)  Daarom hebben we een verdrag getekend om dat turisme te stimuleren, te bevorderen en te “neuken” (..oeps!) te ONDERSTEUNEN.

 Tja….. Ook ik kan meepraten:  ooit zei ik dat ik in de stad ging “knuffelen” i.pv. “snuffelen” dat was lachen! Ik was toen maar een jaar in Nederland 🙂 .

One comment

  • Demi Kapitein

    Hi,

    Wat een leuke blog. Heel leuk geschreven en zo waar. Het is zo makkelijk om die fouten te maken!
    Dankjewel en groeten Demi

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s