Spaans: een positieve taal!

Spaans-leren-tilburg-Spaans leren online

‘Spaans is meest positieve taal’

De onderzoekers brachten met behulp van onder meer Twitter en Google Books voor elke taal de honderdduizend meest gebruikte woorden in kaart.

Spaans-leren-tilburg-Spaans leren onlineVervolgens lieten ze proefpersonen op internet beoordelen hoe positief of negatief die woorden waren. Woorden als ‘oorlog’ of ‘dood’ kregen bijvoorbeeld een lage score, terwijl woord als ‘lachen’ en ‘blij’ hoog werden beoordeeld.

Daaruit bleek dat mensen die Spaans spreken gemiddeld genomen vaker voor optimistische woorden kiezen dan bijvoorbeeld Engels of Chinees sprekenden.

Positieve woorden

Uit het onderzoek blijkt dat in elke onderzochte taal de positieve woorden domineerden. Spaans was daarbij de grootste uitschieter.

“In totaal bestonden alle talen die zijn bestudeerd voor 70 tot 88 procent uit positieve woorden”, verklaart deelnemend onderzoeker Lewis Mitchell op ABC News.

Sarcasme

Een wetenschapper van de Universiteit Twente waarschuwt in de Volkskrantechter dat het gaat om een globaal onderzoek, waarbij de context van de bestudeerde woorden niet altijd duidelijk is. De teksten op Twitter zijn bijvoorbeeld niet gescand op eventueel sarcasme.

Maar volgens onderzoeker Mitchell toont zijn studie weldegelijk aan dat de menselijke communicatie overwegend optimistisch van aard is. “De manier waarop we denken en onze ideeën vormen is inherent positief. We hebben gewoon minder woorden voor negatieve gedachten dan voor positieve”, aldus de onderzoeker.

De wetenschappers richtten zich bij hun onderzoek op tien talen, waaronder Chinees, Engels, Spaans en Koreaans. Nederlands werd niet onderzocht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s