De Fallas, hét lentefeest bij uitstek!

Fallas-Valencia-Spaans-leren-in-Tilburg-Skype-online

 

De Fallas in Valencia, hét lentefeest bij uitstek!

Las Fallas (Spaans: fallas en Valenciaans: Falles) is een traditioneel feest ter ere van Sint-Jozef dat ieder jaar in de stad Valencia  wordt gehouden. De term Fallas verwijst naar zowel het feest als ook naar de beelden (van hout en piepschuim) die speciaal voor het feest worden gemaakt. Las Fallas begint officieel de laatste zondag van februari met een openingsfeest ‘La Crida’ bij de karakteristieke Torres de Serrano en eindigt op 19 maart met ‘La Crema’, het verbranden van de voor het feest vervaardigde beelden. Elke wijk van de stad heeft een fallas-vereniging, Casal Faller (of een comissió fallera), die het hele jaar fondsen werft om het feest en de productie van de beelden te kunnen bekostigen.

Fallas en ninots.

Elke falla bestaat uit een aantal ‘ninots’ (poppen). De fallas worden op 15 maart door de leden van de fallas-verenigingen opgebouwd. Er zijn twee verschillende types fallas. De ‘Fallas Infantiles’ en de ‘Fallas’. Eerstgenoemde kinder-fallas zijn kleinere beelden, met hoogtes tot circa 1,8 meter. De gewone fallas zijn juist enorm, sommige zelfs tot 30 meter hoog. In 2015 werden in totaal 385 fallas opgezet ter waarde van 6,8 miljoen euro.

Hoogtepunten van de “Fallas”

La Mascletà: Vanaf 1 maart tot en met 19 maart wordt elke dag om 14.00u bij het stadhuis (Plaza Ayuntamiento) de zogenaamde mascleta’s aangestoken. Dit is heftig knalvuurwerk dat in verschillende ritmes ontploft.

17 en 18 maart
L’Ofrena de flors – bloemenoffers aan de Virgen de los Desamparados (de heilige maagd van de hulpbehoevenden). Meer dan 100.000 leden van de verschillende fallas-verenigingen lopen in traditionele klederdracht in een parade door de straten van Valencia. De meisjes en dames dragen elk een bosje rode, roze of witte anjers. De bloemen worden op het Plaza de la Virgen (Plein van de Maagd) aangeboden aan de Virgen de los Desamparados. Op het plein staat een gigantisch houten raamwerk opgesteld met daarop het hoofd van Maria. De bosjes bloemen worden overhandigd aan een groep vrouwen en mannen die de bloemen vervolgens aan het raamwerk bevestigen. Binnen 2 dagen verandert het kale houten lijf van Maria in een prachtige bloemenmantel.
18 maart
Nit del Foc – de nacht van het vuur. Vanaf 15 tot en met 18 maart worden vuurwerkshows gegeven, die iedere nacht een beetje spectaculairder worden. Op 18 maart tijdens de ‘Nit del Foc’ vindt de grootste vuurwerkshow plaats.
19 maart
Cabalgata del fuego, een vuuroptocht van Calle Colón tot Porta de la Ma.
19 maart
Cremá, verbranding van de fallas.

La Fallera Mayor

De Fallera Mayor (de koningin van de Fallas) wordt door elke falla-vereniging voor een jaar

 

 

gekozen. Zij is de belangrijkste vertegenwoordigster van de vereniging. Onder alle falleras mayores wordt door een jury de Fallera Mayor de Valencia gekozen. Zij is de ambassadrice van het fallas-feest voor de hele stad Valencia, een uiterst prestigieuze en eervolle functie. La Fallera Mayor is bij alle officiële activiteiten tijdens Las Fallas aanwezig. Evenzo wordt er ook een Fallera Mayor Infantil de Valencia gekozen – de Kinderkoningin.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Bronnen: wikipedia. Fallasgids 2015. Verrassend Valencia, 2015.The Fallas of Valencia. Ajuntament de Valencia, 2007. ISBN 978-84-8484-214-9 (Engels)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s