Spaans leren, daar heb je wat aan!

Spaans lerenSpaansprekende landen

is een heel goed idee. Het is een leuke taal en zal je goed van pas komen. De taal is niet alleen de derde wereldtaal. Het is ook erg wijdverspreid. Het wordt nl. als officiële taal in maar liefst 22 landen gesproken. In landen aan het Middellands Zeegebied wordt ook veel Spaans gesproken, niet alleen in Europa, maar ook in Noord Afrika. Veel Portugees-, Italiaans- en Franstaligen spreken (of op zijn minst verstaan) Spaans. In de Verenigde Staten heeft het Spaans ongeveer 26 miljoen sprekers. Het grootste deel hiervan is immigrant, maar er is ook een deel dat afstamt van de Spaans-Mexicaanse bevolking die in het zuidwesten van de Verenigde Staten leefde toen dit door de Amerikanen werd veroverd. In New Mexico is het Spaans als officiële taal erkend, evenals in Puerto Rico. Verder wordt het Spaans gesproken door aanzienlijke gemeenschappen in Brazilië, Belize, Guyana, de Filipijnen (ruim 3 miljoen mensen) , Marokko, de Westelijke Sahara en de Nederlandse Antillen. In geen van die landen en gebieden is het echter officiël. In de Filipijnen was het tot 1973 de oficiële taal en er is een wetsvoorstel om die weer tot oficiële taal uit te roepen, samen met Engels en Filipijns.

Ik kan prima communiceren met Portugese en Italiaanse kennissen. Ze spreken hun moedertaal in ik de mijne.

Als voorbeeld, dit grappige filmpje van twee Spaanse reizigers in Brazilië. Ze kunnen geen Portugees en de Brazilianen geen Spaans, toch kunnen ze elkaar volgen!

Spaans is de tweede meest gebruikte taal op het gebied van internationale communicatie en een officiële taal van de Verenigde Naties en haar organisaties. Als je Spaans spreekt kun je wereldwijd met 500 miljoen mensen communiceren! Bedenk eens hoeveel carrièremogelijkheden je dit geeft. Voor reizen door Latijns Amerika of dichter bij huis; voor een vakantie, stage of werken in Spanje zal een beetje kennis van de Spaanse taal je een eind op weg helpen. Als je bekend bent met de Spaanse taal gaat er een wereld voor je open!

Spaans in cijfers

 • Bijna 500 miljoen mensen ter wereld spreken Spaans.
 • Van bijna 400 mensen is het Spaans de moedertaal: Argentinië: 39 miljoen, Colombia: 44 miljoen, Mexico: 102 miljoen, Peru: 28 miljoen, Spanje: 44 miljoen, Venezuela: 28 miljoen, VS: 45 miljoen. Ook wordt de Spaanse taal veel gesproken in landen waar het niet de officiële taal is.
 • In Noord-Amerika is de Spaanssprekende consument de snelstgroeiende markt. Het aantal Spaanssprekende inwoners is hier in 10 jaar tijd met 60% gegroeid!
 • Spaans is de derde meest gesproken taal op de wereld, na Mandarijn Chinees en Engels. Wanneer het gaat om moedertaalsprekers dan is Spaans de tweede meest gesproken taal.

Economische weetjes

 • In de VS wordt er door ongeveer 1 op de 10 inwoners Spaans gesproken! Dit is daarom een grote makt, 29 miljoen inwoners van boven de 5 jaar oud spreken Spaans. De wereld zal in een hoog tempo meertalig zijn en de talen Spaans en Arabisch zullen zeer belangrijk worden in de toekomst, volgens onderzoeker David Graddol.
 • Steeds meer bedrijven doen zaken op internationaal niveau, daarom is het dus een kwaliteit voor werknemers als zij Spaans spreken.
 • De Spaanstalige bevolking zal naar verwachting met 10% stijgen in 2015. Door deze stijging zal er steeds meer interesse in Spaanse kranten, tijdschriften, televisie en radio komen.
 • Naar verwachting gaan de Latijns-Amerikaanse landen een grote economische groei doormaken waardoor ze als internationale handelspartners van zeer groot belang zullen gaan worden.

“Steeds meer bedrijven zoeken naar werknemers met kennis van de Spaanse taal, want dit geeft toegang tot een van de snelst groeiende markten in de wereld”

Culturele weetjes

 • De Spaanse en Latijns-Amerikaanse cultuur beïnvloed altijd al wereldwijd de literatuur, kunst en architectuur, hier zal in de toekomst niets aan veranderen.
 • Wie kent Pablo Picasso niet? En wie heeft er nog nooit gehoord van het boek dat op de bijbel na het meest vertaalde boek ter wereld is, don Quijote de La Mancha van Cervantes?
 • Het Filipijnse volkslied is in het Spaans geschreven en veel literatuurwerken zijn ook in het Spaans.De Spaanse architect Santiago Calatrava laat zijn sporen na in Zweden, Ierland, Duitsland, Griekenland en de plek van het World Trade Centre in New York.
 • De Spaanstalige schrijvers als Gabriel García Márquez en Isabel Allende blijven wereldwijd de bestsellerlijst aanvoeren  en worden toegejuicht door internationale critici.
 • Regisseurs als Pedro Almodóvar en Alejandro Amenábar hebben een Oscar op een naam staan voor films als ´Hable con Ella´ en ´Mar Adentro´´.
 • In 2005 bracht Shakira het best verkochte Spaanstalige album ooit uit, ´Fijación oral, vol I.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s