2 mei in Spanje, feestdag van Madrid.

2-mei-madrid-Spanje-feest-Spaans-leren-online

Monument aan de gevallen op 2 mei 1808

2 mei is de feestdag van de regio Madrid. Deze dag is, naast 15 mei (dag van San Isidro) en 15 augustus (feestdag van de Virgen de La Paloma) het bekangrijkste feest in Madrid.

Op deze dag wordt de opstand van de Madrilenen tegen de Franse troepen die door keizer Napoleon waren gestuurd om Spanje te bezetten, herdacht. De opstand (1808) was de eerste stap naar de Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog.

Op deze dag vinden veel herdenkingen plaats, bv. voor bloemen neer te leggen op monumenten (er bevinden zich in de stadverschillende monumenten die herinneren aan de volksopstand) of door de opstand na te spelen

spaans-leren-online-twee-mei-madrid-Spanje

Monument aan de gevallen op 2 mei 1808

 

 

Er worden ook markten en braderieën gehouden, speciaal in de wijk van Malasaña, waar het beroemde Plein van Twee Mei is (Plaza de 2 de mayo).

Tot slot even de volgende tip: wee mei is geen nationale feestdag (dat zijn er “maar” 8 daagjes in Spanje) maar in veel autonome regio’s zoals Aragón, Castilla y Léon, Andalusië, Madrid en Canarische Eilanden is het wel een vrije dag.  1 mei, dag van de arbeid, is wel een nationale feestdag en hierdoor ontstaat vaak een ‘puente’ (= lang weekend, letterlijk: brug)  En dan gaan duizenden Spanjaarden eropuit, vaak naar de kust of het platteland. Hou hier dus rekening mee als je rond deze tijd op reis gaat/bent, want het zal zeker extra druk zijn!

spaans-leren-online-liedjes-Spanje-Madrid-2-mei

El Dos de Mayo, Francisco de Goya.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s