Nieuwe ster heet Cervantes

Cervantes-mu-Arae

(Met dank aan Wim Luijeindijk voor de tip!) 

Ster naar Miguel de Cervantes genoemd!

De in 2001 ontdekte ster mu Arae heeft deze maand haar definitieve naam gekregen. Dat is Cervantes geworden

Cervantes (vroeger mu Arae) is een gele dwerg  De ster bevindt zich 49,8 lichtjaar van de zon in het sterrenbeeld Ara (altaar). In december 2015 kreeg de ster de naam Cervantes, naar de Spaanse schrijver Miguel de Cervantes, auteur van Don Quijote de la Mancha.

Later werden een voor een 4 planeten ontdekt. In 2001 werd de eerste planeet gevonden; de omlooptijd van de planeet bedroeg 743 dagen. Latere observaties in 2004 onthulden de tweede planeet, Mu Arae e, met een omlooptijd van 8,2 jaar. Later in 2004 vond men ook een derde planeet: Mu Arae c, een hete gasdwerg met een omlooptijd van amper 3 dagen. Pas in 2006 werd de vierde planeet, Mu Arae d, gevonden met een omlooptijd van ca. 311 dagen. Deze planeten zijn gedoopt met de namen van belangrijke personages uit Don Quijote: Dulcinea, Rocinante, Quijote en Sancho (zie filmpje hieronder voor details)

De Cervantes zonnenstelsel is samen met Copernicus (55 Cancri) het tot zover enig bekende systeem met vier planeten.

(Met dank aan Wim Luijeindijk voor de tip!) 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s