Luistervaardigheid oefenen

luistervaardigheid-Spaans-oefenen-Spaans-leren-oefenen

We gaan eens aan je luistervaardigheid werken! ¡Venga!

Ik werk al een tijdje 🙂 als lerares Spaans en -beslist- hoor ik het vaakst klachten over moeilijkheden met Spaanstaligen verstaan. Op het tweede plaats staat de grammaticale tijden goed leren gebruiken, vooral de verleden tijden.

Het klopt dat de Spaanse taal klinkt alsof een zin een erg lang woord is. Dit heeft met het volgende te maken: we “plakken” woorden aan elkaar. Dit gaat het makkelijkst als 1) voorafgaand woord op een klinker eindigt en het woord dat volt ook met een klinker begint of 2) als voorafgaang woord op eem medeklinker eindigt en woordt dat volgt met een klinker begint. De medeklinkers die het meest “rollen” zijn l,n,r en s. Als twee klinkers samen vallen worden ze samen uitgesproken, zo een beetje als een tweeklank.

Voorbeeld:

Escuchar = luisteren

Wat je schrijft: Me llamo Ana Alonso y estudio Infortica en Madrid.

Hoe je het in de praktijk uitspreekt: Me-lla-moA-naa-lon-s0yes-tu-dioin-for-má-ti-caen-Ma-drid.

Zoals je ziet, worden twee lettergrepen (laatste van voorafgaand woord en eerste van woord dat erop volgt) samen als één uitgesproken. Dit heet sinalefa.

Mijn tip: het zit niet anders op dan veel te oefenen. En verder adviseer ik je om op de klemtoon te letten. Per woord mag er slechts één klemtoon zijn: zo haal je de woorden het beste uit elkaar. Op vorig voorbeeld heb ik de beklemtoonde lettergreep vetgedrukt.

Om te oefenen heb ik hier voor je een filmpje (met en zonder ondertiteling). Probeer eerst een paar keer zonder ondertiteling te kijken en  pas daarna met ondertiteling.

La cajera del supermercado, zonder ondertiteling.

 

 Hier is een link naar hetzelfde filmpje, door mij ondertiteld. Ik heb hiervoor gebruik gemaakt van een website om youtube filmpjes te ondertitelen.
Veel plezier met oefenen en laat mij weten hoe het is gegaan, ¿vale?

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s