Santiago de Compostela en het Heilig Jaar (Año Jacobeo)

Kathedraal van Santiago de Compostela

Santiago, stad van pelgrims en schelpen.

Santiago de Compostela is een kleine stad in het noordwesten van Spanje. Het is de hoofdstad van de autonome gemeenschap Galicië. De stad dankt haar naam en bekendheid aan de heilige apostel Jacobus de Meerdere en is het eindpunt van de voettocht naar Santiago die pelgrims afleggen.
De naam Santiago is een verbastering van Sanctu Iacob. Men heeft het hier over Jacobus de Meerdere, een van de 12 apostels. Over de toevoeging ‘Compostella’ lopen de meningen uiteen.

Kathedraal

De kerk van Santiago werd al spoedig te klein. Koning Alfons III van Asturië, liet in 872 een grote kathedraal bouwen boven het graf van Jacobus. Deze werd in 997, toen de stad werd ingenomen door Almanzor, de kalief van Córdoba, met de grond gelijk gemaakt, waarbij het graf overigens niet werd beschadigd. In 1075, de stad was inmiddels bevrijd, werd begonnen met de bouw van de huidige kathedraal. Dit kerkgebouw geldt als de bestemming van de pelgrims naar Santiago. De kathedraal maakt sinds 1985 deel uit van het UNESCO Werelderfgoed. Als voornaamste bezienswaardigheid geldt de zogenoemde Pórtico da Gloria, de westelijke toegang tot de kathedraal, die dateert uit de twaalfde eeuw. Op het centrale timpaan ervan is Christus afgebeeld, als Koning, Verlosser en Rechter. Op de middelste pilaar staat Sint Jacobus afgebeeld. Op de boekrol die hij vasthoudt staat de tekst Misit me Dominus (‘De Heer heeft mij gezonden’). In de kathedraal kan in verschillende talen worden gebiecht.

Heilig jaar / Año Jacobeo

In Santiago de Compostela viert men een Heilig Jaar  (Spaans: Año Jacobeo ) telkens als 25 juli (dag van apostel Jacob / Santiago) op een zondag valt. Het ritme waarmee de heilige jaren elkaar opvolgen is: elf, vijf, zes, elf enzovoort. Het vorige heilig jaar was 2010. De volgende worden 2021, 2027 en 2032.

Voor het eerst in de geschiedenis van de pelgrimage naar Santiago de Compostela sinds ca. 800 jaar wordt hier van afgeweken. De paus heeft 2016 ook voor Santiago de Compostela benoemd als Heilig Jaar.

In de stad begon men met de viering van een Heilig Jaar omstreeks 1426.

Wat is er zo speciaal aan een Heilig Jaar? 

De inmense kathedraal heeft vele deuren, maar één daarvan is heel bijzonder. Dat is de “Puerta del Perdón” aan de Plaza Quintana. Dis is namelijk altijd gesloten, behalve in een Heilig Jaar. In een Heilig Jaar kan een pelgrim een volle aflaat verdienen als hij door de heilige deur naar binnen gaat. Volgens de leer van de katholieke kerk blijft er na biecht en penitentie nog een tijdelijke schuld over, te betalen in het vagevuur. Een volle of jubileumaflaat verleent de gelovige kwijtschelding van alle tijdelijke straffen, mits hij gebiecht heeft en ter communie is gegaan.

Hier heb ik voor jullie een mooi kort reclamefilmpje over het Heilig Jaar. Filmpje heeft ondertiteling.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s