Julio, een voorbeeld van wilskracht.

Best verkopende Spaanse artiest.

Julio Iglesias (op 23 september in Madrid als Julio José Iglesias de la Cueva geboren) is de best verkopende Spaanse artiest ooit. Dit weet u waarschijnlijk al lang als u van de Spaanse taal en –muziek houdt.
Maar weet u ook dat hij niet bewust heeft gekozen voor een zangcarriére? Het gebeurde gewoon. Het lijkt alsof zanger worden zijn ware bestemming was.
.

Noodlot

Julio Iglesias Eurovisiesongfestival Amsterdam 1970

Julio Iglesias Eurovisiesongfestival Amsterdam 1970

De jonge Julio was professioneel voetballer bij Real Madrid, waar hij in het doel stond. In dezelfde tijd begon hij ook aan een studie rechten. Hij was toen 20 jaar. Op 22 september 1962 werd hij verlamd als gevolg van een zware verkeersongeluk dat zijn voetbalcarrière beëindigde. De artsen dachten dat hij nooit meer zou kunnen lopen. Natuurlijk zit niemand op zo’n nare ervaring en slecht nieuws te wachten, en zeker geen jonge profvoetballer met een hele carriére voor zich. In het ziekenhuis kreeg hij een guitar van de verpleger die hem verzorgde. Maar Julio kon geen guitar spelen. Hij leerde zichzelf guitarspelen tijdens zijn lang verblijf in het ziekenhuis. Daar zat hij te spelen en naar de radio te luisteren. Al gauw begon hij tijdens zijn revalidatie met het schrijven van liedjes. Hij behaalde zijn rechtendiploma korte tijd later aan de Universiteit van Cambridge. Tijdens zijn verbijf in Cambridge zong hij wel eens in een “pub”. Het ging om liedjes die in die tijd erg populair waren, bv. nummers van Tom Jones, The Beatles, enz. Daar leerde hij ook zijn vriendin Gwendolyne Bollore kennen. Hij heeft ook een lied voor haar geschreven. Met dat liedje is hij in 1970 vierde geworden op het Eurovisiesongfestival in Amsterdam. Later is “Gwendolyne” nummer 1 geworden in de hitlijsten zowel in Spanje als in Latijns- Amerika.

Begin van zijn zangcarriëre

Julio_Iglesias tijdens een optreden in 2008

Julio_Iglesias tijdens een optreden in 2008

2 jaar eerder had Julio de eerste plaats gewonnen in de Festival de Benidorm 1968. Het winnende liedje heet “La vida sigue igual”. Met dit liedje was hij eerder naar de platenlabel gegaan zodat iemand anders het zou zingen. De manager vond Julio’s stem erg mooi en vroeg hem om het liedje zelf te zingen. Julio twijfelde, maar ging uiteindelijk akkoord. Het bleek dus een goed idee te zijn!
Het jaar daarop nam Julio deel aan het Festival van Brassow (Roemenië) en ging voor het eerst op tournee door Latijns- Amerika. Hij zingt in Viña del Mar Festival (Chile) en acteert in zijn eerste film.
Tegenwoordig is Julio Iglesias in heel de wereld bekend. Hij zingt niet alleen in het Spaans, maar ook in het Engels, Duits, Frans, Italiaans, Portugees, Galicisch, en zelfs Japaans. Hij kreeg van de Guinness books of records in Parijs (1983) de Diamantenplaat omdat hij ruim honderd miljoen platen in zes talen heeft verkocht.

Luister naar Julio Iglesias:

Veel naar de doeltaal luisteren is belangrijk. Een fan van Julio Iglesias? ¡Estupendo!

Hier kun je naar 50 grote hits van deze reus van de Spaanstalige muziek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s