Hoezo Pepe en Paco?

San José

Sint Josef, uit zijn bijnaam is koosnaam Pepe ontstaan.

 

Hoezo Pepe en Paco? Hoe zijn ze ooit daarbij gekomen???

Dat het leren van de Spaanse taal voor de nodige verrassingen zorgt, had je al lang in de gaten geloof ik. De beginnende cursist wordt al gauw geconfronteerd met bijzondere dingen. Zoals deze, bijvoorbeeld:

Als je in een Spaanstalig land José of Francisco heet, vind je het heel normaal dat je vrienden je respectievelijk Pepe en Paco  noemen.  Maar…wacht eens even:  wat heeft Pepe nou met José te maken??!! Hoor ik je denken. Die twee woorden lijken niet eens op elkaar!  Hoe kan dat nou?

Laten we maar in de tijd teruggaan om daar achter te komen.

Spanje is altijd een zeer Katholiek land geweest. De heilige Jozef (Jozef van Nazareth) was Jesus’ pleegvader. In de Bijbel heet dat in het Latijns “pater putativus” (Spaans: padre putativo)  De initialen hiervan zijn PP (uitsprak: Pepe) In de loop van de tijd ging men alle mannen die José heten “Pepe” noemen.

Een vergelijkbare oorsprong heeft de nickname “Paco”. De heilige Franciscus van Assisi was de stichter van de Franciscaanse monniken orde. Hij werd dus  de vader van de gemeenschap genoemd. In het Latijns is dat “Pater Comunitatis” (Spaans = padre de la comunidad) Koosnaam Paco is gevormd uit  de eerste lettergreep van elk woord, samengevoed tot één woord.  Zo zie je maar weer: afkortingen zijn niet alleen iets uit deze tijd! Het is al namelijk héél lang geleden begonnen 😀 !

san_francisco_de_asis2

Franciscus van Assisi, uit zijn bijnaam is koosnaam “Paco” ontstaan.

 

© 2015 Lourdes Cruz. Deze tekst is auteursrechtelijk beschermd. U bent welkom om dit artikel te rebloggen of op andere social media te delen. Dat is geen enkel probleem en zo helpt u anderen om Spaans (verder) te leren. Vermeld wel aub deze blog als bron. 

7 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s