27 april in Costa Brava: dag van Montserrat

27-april-Costa-Brava-Catalonie-Montserrat-Barcelona

27 april: dag van de ‘Moreneta’ (De zwarte Madonna van Montserrat)

27 april is een belangrijke dag in Nederland want het is natuurlijk Koningsdag. Maar wist je dat in Barcelona en in heel Catalonië deze dag ook erg belangrijk is?  Het is nl. de dag van OLV van Montserrat.

De Zwarte Madonna van Montserrat is een beeld van de Maagd Maria dat zich bevindt in het klooster van Montserrat op de gelijknamige berg in Catalonië. In het Catalaans wordt dit beeld liefkozend ‘la Moreneta’ (de zwarte) genoemd. De donkere kleur is het resultaat van de veroudering van de vernis door de tijd heen.

Het vinden van de OLV van Montserrat

Volgens de legende werd het eerste Mariabeeld in 880 door een aantal herdersjongens gevonden in een grot. Toen de bisschop dit hoorde, probeerde hij het beeld naar Manresa te verplaatsen. Dit bleek echter onmogelijk omdat het beeld te zwaar was. De bisschop interpreteerde dit als een wens van de Madonna om te blijven op de plaats waar zij gevonden was en liet er de hermitage van de Heilige Maria bouwen, het huidige klooster.

Op 11 september 1881 verklaarde paus Leo XIII de Zwarte Madonna van Montserrat tot officiële beschermheilige van Catalonië.

Montserrat

De naam van de berg is afgeleid van de Catalaanse woorden mont, “berg” en serrat, dat in het Catalaans “gezaagde” betekent. De letterlijke naam van de berg is daarmee “gezaagde berg”. Het dankt deze naam aan het bijzondere uiterlijk van de berg, want dat doet denken aan zaagtanden.Er is een klooster op de berg, en die is natuurlijk gewijd aan de Maagd van Montserrat. (Scroll n. beneden v. rest van artikel) 

In het Catalaans wordt de naam Montserrat vaak gebruikt als meisjesnaam. Omdat het een best lange naam is, wordt die vaak afgekort tot koosnaam Montse. Op 27 april, dag van OLV van Montserrat is het ook de gewoonte om alle vrouwen die deze naam dragen, te feliciteren. Ook op de radio worden alle “Montses” gefeliciteerd, want het is  “el día de su santo” (=de dag van hun beschermheilige)

Een beroemde “Montse”

Ja hoor, er is ook een heel beroemde “Montse”.  Ik heb het over sopraan en operazangeres  Montserrat Caballé (Barcelona, 12 april 1933) Haar ouders waren bang haar vóór haar geboorte te verliezen en maakten de belofte dat als het kind levend en gezond geboren zou worden, zij haar zouden vernoemen naar de ‘moreneta”. De kleine Montserrat zou uitgroeien tot een wereldberoemd zangeres. Jullie kennen haar waarschijnlijk nog van haar hit “Barcelona” samen met Freddie Mercury.

 

 

 

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s