Tips om sneller Spaans te leren

button hablo espanol

21 TIPS OM SNELLER SPAANS TE LEREN
Wat is de beste en snelste manier om Spaans te leren? Mij wordt deze vraag vrijwel dagelijks gesteld.

Het antwoord is: ‘Je hoeft geen uren te studeren om Spaans te leren. Zorg dat je in je dagelijks leven zoveel mogelijk wordt omgeven met de Spaanse taal. Inzet en volhouding zijn ook erg belanrijk’

Zo gemakkelijk is het dus om Spaans te leren. Maar hoe doe je dat als je niet in een Spaanstalig land woont? Ik heb maar liefst 21 handige tips voor je op een rijtje gezet. Met deze tips wordt Spaans leren écht een makkie!

1- Kijk en luister dagelijks naar Spaanse tv-programma’s (nieuws, documentaires). Ook al begrijp je er nog niets van. Je wordt zo wel vertrouwd met de klanken en het tempo van de taal. Dit is ERG belangrijk. Ik heb dezelfde proces meegemaakt, maar andersom (vertrouwd raken met klank, intonatie, enz. van de Nederlandse taal) Je zult zien dat je er steeds meer van gaat verstaan en begrijpen.
2- Huur een dvd en kies voor Spaanse ondertiteling. Of stel Spaans als taal in en kies voor Nederlandse ondertiteling. En hou een notitieblok bij, want je leert zeker je nieuwe woordjes!
3- Lees Spaanse boeken, tijdschriften en kranten. Begin niet meteen met een roman van 400 bladzijden, maar begin met een eenvoudig kinderboek. Ik gebruik in de les speciale boeken voor beginnenrs. Die zijn o.a. te koop via Intertaal.
4- Luister naar Spaanstalige muziek (dvd of internetradio) en zoek de songtekst erbij. Vertaal de teksten zodat je weet waar het nummer over gaat. En zing mee! Vooral dat meezingen is mafalda leestERG belangrijk. Waarom? Je herhaalt veel woordjes (refrein, bv.) over een bepaald onderwerp, en het is altijd leuker dan droogjes stof door te nemen. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die vaak naar Spaanstalig muziek luisteren, een betere uitspraak hebben. Hiervan is mijn buurvrouw het levende bewijs van: haar uitspraak is perfect! Daarom gebruiken we Spaanstalige liedjes in de les 😉
5- Spreek Spaans met Spaanstalige vrienden. En vraag of ze je fouten willen corrigeren. Wees niet bang om fouten te maken: ¡ Animo!
6- Maak nieuwe Spaanse vrienden op internet en e-mail of chat in het Spaans.
7- Probeer op LinkedIn spaanstalige vragen over je vakgebied in het spaans te beantwoorden (tabje more > answers
> preguntas en español).
8- Doe mee met postcrossing en wissel ansichtkaarten uit met mensen over de hele wereld. Als je een adres krijgt toegewezen van iemand in Spanje of Latijns-Amerika stuur je natuurlijk een kaartje met een Spaanse tekst.
9- Kies de Spaanse taal als instelling op je pc of telefoon.
10 – Meld je aan voor Spaanse les. Dat kan een privéles of een groepsles zijn. Een conversatieles of Spaanse les voor beginners. Zo krijg je wekelijks uitleg over regels, uitspraak, grammatica. En dat is een goede basis voor het leren van de Spaanse taal. Dit is erg belangrijk, anders blijf je betrekkelijk veel fouten maken omdat het je o.a. ontbreekt aan grammaticakennis.
11- Volg Spaanse vrienden of websites op Twitter, facebook, enz.
endibias witlof 212 – Kies een Spaanstalig land als vakantiebestemming. Of volg zelfs een cursus Spaans tijdens je vakantie. Je kunt ’s ochtends lessen volgen en ’s middags het land beter leren kennen. Een ideale combinatie.
13 – Doe elke dag een grammatica oefening. Of vervoeg een veelgebruikt werkwoord in zoveel mogelijk tijden.
14 – Probeer nieuwe recepten uit een spaans kookboek. Zorg wel dat je een woordenboek bij de hand hebt zodat je de woorden die je niet kent op kunt zoeken. Zo blijft het eten tenminste lekker. En pas op voor ‘falsos amigos’. Endivia is geen andijvie 😉
15 – Lees Spaanse folders met (supermarkt) aanbiedingen van bijvoorbeeld de Lidl. hier aanmelden http://www.lidl.es/cps/rde/xchg/lidl_es
16 – Plak in huis overal briefjes met Spaanse woorden of zinnen die je wilt onthouden.
17 – Zoek elke dag de betekenis van een nieuw woord op in je woordenboek. En probeer het te onthouden. Bijvoorbeeld door het woord gedurende de dag een paar keer te gebruiken in je gesprekken (of in je gedachten).
18 – Ga uit eten in een Spaans restaurant (heerlijk Tapas) met Spaanstalige bediening. Bestellen doe je natuurlijk in het spaans.
19 – Zoek op YouTube naar Spaanse lessen of Spaanstalige filmpjes.fiesta
20 – Denk in het spaans. Een leuke bezigheid als je bijvoorbeeld alleen in de auto zit. Probeer je gedachten in het spaans te vertalen.

21 – Geef een Spaans feest en doe alles in het spaans: uitnodiging in het Spaans, tapas, Spaanse drankjes, Spaanstalige muziek, Spaanstalige vrienden.
Ik ben erg benieuwd of jij ook nog leuke tips hebt? Je reactie is van harte welkom!

Bron: Petra Pustjens

3 reacties

 • Dank je wel voor deze 21 tips. Ik heb dit allemaal gedaan om Braziliaans Portugees te leren. En dat is me redelijk goed gelukt!
  Ik probeer hetzelfde met Spaans te doen, maar langzamer. Want als ik te snel ga, dan mix ik Spaans en Portugees.
  Bedankt voor je reactie op mijn blog, ik ga nu jouw blog volgen. Ik vind het een leuk blog.
  Saludos y gracias.

  Like

 • Je spreek zo goed Portugees én Spaans! Ik dacht zelfs dat je uit Brazilië kwam. Ik vind het superknap van je, want Romeinse talen zijn wel nogal anders t.o.v. Germaanse talen. Je ziet maar weer, als je volhoudt en er vaak mee bezig bent, is het te leren! We houden contact en ik blijf geregeld je blog bezoeken!

  Like

 • Dank je wel voor de tips , het is een goede aanvulling op mijn cursus Spaans

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s