Toledo en de damasquinado

   

Toledo, schat aan de Taag.Toledo Panorama

 

Toledo ligt in de autonome gemeenschap van Castilië-La Mancha in Spanje. De stad is gelegen aan de rivier de Taag, ten zuidwesten van de hoofdstad Madrid. De stad heeft een rijke geschiedenis en cultuur, en staat dan ook op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.Alcazar_of_Toledo_-

Geschiedenis

Toledo, een van de oudste steden van Spanje, was vroeger de hoofdstad van de Iberische Carpetanen en werd in 192 v.Chr. door de Romeinen
veroverd, die haar ‘Toletum’ noemden. Onder de Visigoten was de stad van 534 tot 712 opnieuw hoofdstad en werden er talrijke concilies gehouden.
In de Moorse tijd (712-1085) heette de stad ‘Tolaitola’ en was tot 1035 de zetel van een emir onder het opperbevel van de kalief van Córdoba; daarna beleefde de stad als zelfstandig koninkrijk (Taifa van Toledo) een bloeitijd door de wapenfabricage, en de zijde- en wolindustrie.

In 1085 bezette de Castiliaanse koning Alfonso VI de stad. In 1087 werd ze de residentie van de koningen van Castilië en tevens het kerkelijk centrum van heel Spanje.  Toen Philips II de residentie naar Madrid verhuisde (van 1559-1561 resideerde hij echter weer in Toledo), verloor de stad haar politieke betekenis.Toledo_PuertaBisagra

Monumenten

Synagogen, moskeeën en kerken staan samen in het historische kwartier van Toledo en zijn het bewijs voor de gevarieerde geschiedenis van deze middeleeuwse Spaanse stad. De vier torens van de Alcazar, een fort uit 1085, domineren de skyline van de stad.

Kunst en ambachtendamasquinado

Toledo is de stad van el Greco, een schilder van Griekse oorsprong. Zijn schilderijen zijn te zien op veel verschillende plaatsten in de stad.

De stad staat ook in het teken van zwaardenmakers en het zogeheten Damasquinado: Het met bladgoud en of –zilver inleggen van metalen voorwerpen. Het is prachtig werk.  Je vindt overal in de stad werkplaatsjes waar dit handwerk wordt gemaakt en even kijken mag gerust. De kunst van het damasquinado was al in het Oude Egypte bekend. Het is naar Toledo meegenomen door de moren (benaming voor de islamitische bevolking van het middeleeuwse Spanje)Toledo kathedraal Santa Maria

Hieronder ziet u een filmpje over de damasquinado, de prachtige voorwerpen en de beoefenaars van het ambacht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s