Meer tips

Meer tips om sneller Spaans te leren:español

 • Probeer er zo vaak mogelijk mee bezig mee zijn. Tijdens het rijden in de auto of met de trein, tijdens  het wandelen, wachten in de rij … kortom alle momenten dat je anders niets doet kan je in je hoofd gesprekken simuleren. Neem een zakwoordenboek of grammaticaboek mee dat je hiervoor kan gebruiken.
 • Je kunt ook tijdens het douchen hardop tegen jezelf praten: dit verplicht je om zinnen uit te spreken zonder dat je je belachelijk voelt.
 • Herhaal en onthoud volledige voorbeeldzinnen die grammaticale regels bevatten. Grammatica vereist dat je als het ware rekent alvorens te spreken. Het is dus beter als je vanuit een vooraf geleerde dialogenpatroon spreekt. Maak een quota van zinnen die je per dag wilt leren, afhankelijk van je vrije tijd en schema. Voor de meeste mensen is het uit het hoofd leren van 1 of 2 modelzinnen per dag niet zo moeilijk. Leer gedichten die bij je passen en zeg ze vervolgens luidop. Leer liedjesteksten. Bv. Voorbeeldzin: Se habla Espanol en 22 países. Dit is een zin om se + ww in 3e persoon (“er wordt gesproken” of “men spreekt“) te onthouden.
 • Nieuwe klanken oefenen: Vrijwel alle talen bevatten op zijn minst enkele klanken (fonemen) die in het Nederlands onbekend zijn. Oefen deze continu. Zorg dat je oefeningen vol zitten met de nieuwe  klanken en herhaal ze heel de tijd. Bv. om de “Z, ce, ci” te oefenen: Cecilia Velazquez bebe cerveza de Zaragoza. . Om de “H” te oefenen: Una huerta de zanahorias en Huelva.
 • Luister naar audioboeken in de taal die je wilt leren. Gratis audioboeken in het publieke domein, zoals aangeboden door LibriVox, zijn een heel interessante (en betaalbare) optie, aangezien je niet enkel naar de literaire klassiekers gratis kan luisteren maar ook een gratis  ebook (van bv. Project Gutenberg of Wikisource) kan downloaden en het kan      lezen.
 • Als je een beetje op streek bent, kun je naar de radio,  audioboeken of TV (zonder te kijken, te ingewikkeld) luisteren en meepraten (papegaaien) door de spreker(s) heen – doe dit als je  alleen bent, anders kan het anderen storen! Naarmate je beter wordt, kun je steeds sneller meepraten en tegelijkertijd doorluisteren. Als je naar het nieuws luistert of een actuele reportage of gesprek, krijg je de belangrijkste woorden en zinnen voorgeschoteld. Door papegaaiend mee te praten maak je je die in de goede context eigen. Je zult complimenten krijgen over je goede uitspraak, bijvoorbeeld Heb je in Spanje gewoond? Naar Spaanse radio luisteren. http://www.ondacero.es/
 • Kijk films in de taal en beeld je in dat je alles al verstaat. Kinderen leren zo nieuwe taal zonder het te beseffen. TV-  en radio- uitzendingen zijn goed om een taal te oefenen. Op youtube zijn er hele films en filmfragmenten in alle Spaanse taalvarianten te vinden.
 • Luister en zing muzieknummers mee

  om zo de melodie van de taal te pakken te krijgen. Door dit te doen zorg je dat je accent wegvalt en zo leer je een hele reeks zinnen uit het hoofd. Lees de liedteksten door;      anders kan het heel moeilijk zijn het lied te verstaan. Wanneer je nog maar pas begonnen bent met het leren van een nieuwe taal, kunnen kinderliedjes je op gang helpen en ze kunnen heel grappig zijn waardoor ze des te beter onthouden worden.

 • Luister naar radio-uitzendingen in de doeltaal, bijvoorbeeld via het internet. Het is niet belangrijk dat je ieder woord afzonderlijk verstaat of dat je daar zelfs maar aandacht aan besteedt. Het beste idee is misschien nog dat je de radio op de achtergrond laat spelen terwijl jij met andere dingen bezig bent. Dit zorgt er voor dat je gewend raakt aan de intonaties en geluiden van de vreemde taal en dus ook beter in staat bent om afzonderlijke woorden uit een gesproken tekst te halen.
 • Bekijk films in het Nederlands (of een andere taal die je vloeiend kent) die zijn ondertiteld in de vreemde taal en vice-versa. Hou een notitieboekje bij de hand om leuke uitdrukkingen op te schrijven!
 • Gebruik je computer om jezelf te helpen bij het leren van een nieuwe taal door programma’s te installeren in de doeltaal. Bijvoorbeeld als je de firefox webbrowser gebruikt kan je een versie installeren in alle talen. Via opera kan je eenvoudig je taal aanpassen onder voorkeuren. Als je een mac gebruikt, open dan system preferences, selecteer international en plaats dan je taal aan de top van de lijst. Alles wat in die taal getoond kan worden zal dan ook getoond worden in je doeltaal. Merk op dat Windows wel toelaat dat je de taal aanpast via Regional preferences in het controlepaneel, dat dit de interfacetaal niet aanpast, noch de documentatie. Bij Linux kan dit echter wel.
 • Probeer te spreken met moedertaalsprekers. Probeer een Spaanstalige te vinden die nog niet zo goed Nederlands kan en je doet een “intercambio”. Je kunt afspreken dat jullie de eerste helft van jullie afspraak Spaans spreken en de tweede helft Nederlands. Je corrigeert haar foutjes in het Nederlands en hij/zij die van jou in het Spaans. Herhaal calma y aprender espanolde zojuist gecorrigeerde zinnen nogmaals in het Spaans.
 • Spreek gewoon Spaans, doe het nou! Ben je aan het woord tijdens de les, bv. tijdens spreekvaardigheidsoefeningen, pak je kans om te spreken! Gooi alles in de strijd. Pas al die leuke woordjes en zinnetjes toe dat je geleerd hebt. Wees niet laconiek. Geef geen eenlettergrepige antwoorden. En niet bang zijn om fouten te maken, eh? Wees niet te hard voor jezelf. Herinner dat men niet van je verwacht dat je Spaans als een moedertaalspreker gaat spreken. ga niet te snel Nederlands spreken, nee: “En Español, por favor”
 • Wanhoop niet, wees geduldig. Je weet veel meer dan je denkt. Herinner dat kennisverwerving in fasen gaat, soms sneller soms langzamer.
 • En vooral, ontspan en geniet! Pak een “vino tinto” en wat “tapas” : aceitunas, queso manchego, croquetas….. Of liever Corona, wat “chile con carne” of “burritos? Die lekkernijen horen ook bij de wereld van het Spaans!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s