Sant Jordi: boeken en rode rozen

Diada de Sant Jordi:

Barcelona’s feest van liefde en literatuur

Feest van Sint Joris. Diada Sant Jordi.

Feest van Sint Joris. Diada Sant Jordi.

Een echte uiting van de romantische kant van Catalonië (en een van de meest ingenieuze plannen gemaakt door de reclame-industrie van de stad!) La Diada de Sant Jordi (Spaans: Día de San Jorge) is Barcelona’s geheel eigen versie van ​​Valentijnsdag. Meer dan enige andere gebeurtenis op de kalender laat de stad zijn excentriciteit, uniciteit, liefde voor letters en invloed op de wereld zien. Hier leggen we uit hoe Barcelona ertoe kwam om een geheel nieuwe draai aan de legende van een middeleeuwse heilige te geven.

Rozen en feestvreugde

Vieringen van de beschermheilige van Barcelona, ​​Sant Jordi (Sint Joris) gaan al eeuwen terug. Deze verrassend veelzijdige figuur was een Romeins soldaat, christelijke martelaar, drakendoder en het model van de middeleeuwse ridderlijkheid, alles in een. Inderdaad is Sint Jorig als beschermheilige een geweldige multitasker –zijn bescherming geldt voor tal van landen en steden over de hele wereld. (Ironisch genoeg, en in tegenstelling tot de romantische aard van de dag, is hij ook de patroonheilige van syfilitische patiënten.)

In de Catalaanse versie van de populaire mythe rondom Sint Joris, waar hij een draak doodt en een prinses redt, wordt gezegd dat er een roos tot bloei kwam uit het bloed van het dier. Hier hebben we de oorsprong van de traditie van vrouwen die rozen ontvangen, die blijft bestaan ​​tot op vandaag. Elk jaar op 23 april worden de belangrijkste doorgangen van Barcelona overspoeld met venters en bloemenkraampjes en tegen de avond kun je waarschijnlijk geen vrouw in de stad meer zien zonder een roos in haar hand.

Maar het feest zelf voltrekt zich grotendeels rondom de verering van zijn naamgenoot dankzij een ondernemend idee van een Barcelonese boekverkoper.

Een uitgevers truc

In 1923 had Vincet Claver Andres het gevoel dat mensen niet genoeg boeken kochten. Hij merkte ook op dat de dag van Sint Joris samen viel met de bijna gelijktijdige dood van William Shakespeare en Miguel de Cervantes op 23 april 1616. Sindsdien is het traditie dat mannen rozen geven aan vrouwen en dat vrouwen weer een wedergunst doen door een boek cadeau te geven.

Het idee van Andres moet een van de meest succesvolle in zijn soort zijn in de geschiedenis – als je door Barcelona wandelt op de Dia de Sant Jordi zul je op Las Ramblas veel boekkraampjes vinden. Het is geschat dat er ten minste 400.000 boeken worden gekocht op deze dag, samen goed voor 10% van de jaarlijkse boekverkoop van Catalonië.

Barcelona is de uitgeverij hoofdstad van de Spaanstalige wereld. In veel opzichten La Diada de Sant Jordi is uitgegroeid tot een viering van deze status. De literaire referenties zijn in dit geval zeker vertegenwoordigd na de ultieme onderscheiding door de UNESCO, die 23 april tot Wereld Boeken & Copyright Dag uitriep in 1995.

Uit een boek gegrepen

Boeken en rozen tijdens de Diada Sant Jordi

Boeken en rozen tijdens de Diada Sant Jordi

Maar dit feest is veel meer dan een boekenfestival – het is ook een viering van de Catalaanse taal en identiteit. Als je een bezoek brengt aan de stad op deze dag, zul je overal de alomtegenwoordige rode en gouden Catalaanse vlag zien hangen, samen met Sant Jordi brood, gestreept met het rode handelsmerk van de ‘sobrassada’ pate die wordt verkocht in de lokale bakkerijen. In de hele stad vind je mensen die werken van letterkunde reciteren, auteurs die boeken ondertekenen en Catalanen die gratis taallessen in hun moedertaal aanbieden.

Plaça de Sant Jaume is het centrum van al deze actie. Hier kun je naartoe gaan om te kijken en misschien zelfs mee te doen met de sardana, de nationale Catalaanse dans. Het Palau de la Generalitat is de zetel van de Catalaanse regering, en is dan uitgedost in rode rozen op een van de weinige dagen waarop het is opengesteld voor het publiek. Al deze ingrediënten dienen om van La Diada de Sant Jordi het meest unieke evenement op de kalender van Barcelona te maken.
(bron: http://www.oh-barcelona.com )

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s