De tien belangrijkste feesten in Spanje

Spanje, fiestaland!

De Spanje liefhebber heeft het al na een paar bezoeken aan dit mooie land door: Spanje is een land van feesten. Het hele jaar door zijn er regionale feesten met veel muziek, dans en kleur.

Hieronder de belangrijkste feesten op een rij:

1-      Semana Santa (Heilige Week)

2-      San Fermin (de Ren van de Stieren)

3-     La Tomatina (het Tomaten Gevecht)

4-      Las Fallas

5.      Feria de Sevilla (Kermis van Sevilla)

6.      Carnaval

7.      Festa Major de Gracia

8.      Moros y Cristianos ( Moren en Christenen)

9.      Semana Grande (Grote Week)

10.  Tamborrada Fiesta

1. Semana Santa (Heilige Week)

semana+santa nazarenos

Nazarenos tijdens de Semana Santa in Spanje.

Datum: 1 april – 8 april
Stad: Sevilla
Feest: De Semana Santa (Heilige Week) in Sevilla is waarschijnlijk een van ´s werelds meest beroemde feesten. Er zijn meer dan 55 kerkgenootschappen waarvan er een aantal reeds bestaan in de dertiende eeuw die samen pasos ((een constructie met daarop een beeld van de Maagd Maria of een tafereel over het lijden van Christus staat) door de straten van Sevilla stappen.

Nazarenos (dat zijn leden van de genootschappen die gekleed gaan in een kleed met een puntige hoofdbedekking die hun identiteit verbergt) vergezellen deze constructies tijdens de processie. Het aantal van deze nazarenos kan in sommige processies oplopen tot 2.000. Elke processie is uniek zoals de El Silencio, hier gaat men zonder geluid te maken en zonder muziek.
Elke processie draagt een beeld van Christus afhankelijk van het bijbels tafereel dat men meedraagt en van de rouwende Maagd Maria.

Voor veel mensen in Spanje is het feest van de Semana Santa niet alleen een processie maar ook het begin van de lente en dat geeft dan een week feesten doorheen de gans stad en in andere steden.

2. San Fermin (de Ren van de Stieren)

Datum: begin juli gedurende een week
Stad: Pamplona, in het noorden van Spanje
Feest: Dit feest duurt een week en het bestaat uit de Ren van de Stieren en uit stierengevechten. Elke dag om 8.00 lopen, afhankelijk hoe je het bekijkt, de idiootste of de dapperste personen door de straten uit voor een groep stieren. De ren duurt een half uur of iets meer en tal van deelnemers komen echt uit de plaatselijke bars.

Er zijn deelnemers vanuit de ganse wereld en Hemingway heeft hier al over geschreven,

Dit feest staat in de top 10 van de Spaanse feesten door zijn populariteit, zelf ben ik geen voorstander van deze ren en de bijbehorende stierengevechten.

3. La Tomatina (het Tomaten Gevecht)

Datum: de laatste woensdag van augustus, in 2011 was het op 31 augustus
Stad: het kleine stadje Buñol, een uur buiten Valencia.

Feest: Dit Tomaten Gevecht is vermoedelijk het grootste en gekste voedselgevecht ter wereld. Duizenden mensen komen samen in de straten van Buñol om tomaten maar elkaar te gooien. De oorsprong van het feest is onbekend en het is voor de meeste deelnemers onbelangrijk. De traditie van het tomatengevecht in Buñol is in 1944 of in 1945 begonnen.

tomatina feest

4. Las Fallas

fallas

Fallas van Valencia

Datum: een vijfdaags feest op de dag van Sint-Jozef op 19 maart
Stad: Valencia

Feest: Stel uzelf het grootste vuurwerk voor dat je ooit gezien hebt en vermenigvuldig dit dan met 100, dat is Las Fallas. Tijdens dit feest komen buurtverenigingen bij elkaar en bouwen zij grote poppen die later in brand gestoken worden. Meestal hebben deze poppen een satirische ondertoon maar dat is niet altijd het geval.

Ook alle poppen worden niet in brand gestoken, er is een publieke stemming om de pop(pen) van het jaar te verkiezen en deze poppen gaan naar het Museo Fallero, het Fallas museum in Valencia.

5. Feria de Sevilla

(Kermis van Sevilla)

women wearing mantilla at the Semana Santa in ...

Dames dragen de mantilla tijdens de Semana Santa in Sevilla

Datum: Twee weken na Semana Santa. Deze kermis gaat van middernacht op maandag tot de daaropvolgende maandagochtend.
Stad: Sevilla
Feest: Deze kermis in Sevilla is een microkosmos van alles waar Andalusië beroemd voor is: flamenco, stierengevecht, paarden en sherry. Tijdens deze week spenderen rijkere families uit Sevilla heel wat geld aan de huur van een grote tent (Casetas in het Spaans) om er hun vrienden en familie te amuseren. Onder deze tenten zijn grote verschillen, sommige staan open voor het publiek, andere blijven privé.

6. Carnaval

Datum: Dit feest gaat door op het einde van februari tijdens de traditionele carnavalperiode.
Stad: Carnaval wordt gevierd doorheen het gans Spanje. De beroemdste zijn de feesten op Tenerife en in Cádiz. In de regio Murcia is er een bekend Carnavalsfeest in Aguilas. Op deze site is er al een artikel over Aguilas.
Feest: Het Carnaval in Spanje is iet of wat gelijkaardig aan dat van Rio de Janeiro. Een carnaval zoals wij dat kennen van in België en Nederland waar de groepen inspelen op de actualiteit is het in Spanje andere, meer dansgroepen, meer pluimen en veren en een grote party. Carnaval loopt ook over enkele dagen.

7. Festa Major de Gracia

Datum: 15 augustus tot 21 augustus
Stad: Barcelona
Feest: Het feest Festa Major de Gràcia is een van de meest populaire feestelijkheden in Barcelona. Ht is een feest van een week in de wijk Gràcia en alle inwoners van Gràcia bereiden samen dit feest voor. Er zijn versieringen die als thema’s de zee, de zon en andere onderwerpen hebben. Tijdens de dag worden de tafels gezet voor het gemeenschappelijke avondmaal en voor het feest dat de ganse nacht duurt. Duizenden komen af op dit nachtelijk evenement voor de straat concerten, de party’s, enz.

8. Cristianos y Moros (Christenen en Moren)

Datum: De specifieke data voor dit feest zijn afhankelijk van de steden waar dit evenement door gaat. Het feest gaat door op alle momenten van het jaar.
Stad: Het Moros y Cristianos feest is het populairst in de regio Alicante maar zij gaan door in gans zuidelijk Spanje

Moros y Cristianos feest Spanje

Moros y Cristianos feest Spanje

Feest: De Cristianos y Moros (Christenen en Moren) viering is een herdenking aan de 700 jaar bezetting van Spanje door de Moren en aan de herovering van Spanje door de christenen.
De deelnemers vatten die 700 jarige bezetting samen tot een avond en zij beelden de strijd terug uit rond een kasteel van papier-maché op het plein of op het strand.
In de eerste slag nemen de Moren bezit van het kasteel en in de volgende slag heroveren de christenen het kasteel.

9. Semana Grande (Grote Week)

Datum: Derde week in augustus
Stad: Bilbao en de rest van het Baskenland
Feest: Semana Grande of Aste Nagusia in het Baskisch is een ander groot feest in Spanje en het is vergelijkbaar met de Feria van Sevilla maar het is minder traditioneel. Een grote aantrekkingskracht oefent het feest uit met zijn concerten en dat zijn zowel rock, pop, klassiek en jazz concerten.

Verder is er elke nacht een belangrijk internationaal vuurwerk, een sterke man competitie en er zijn reuzen poppen.

10. Tamborrada Fiesta

Datum: 19 januari om middernacht
Stad: San Sebastian
Feest: Dit is zonder twijfel het luidruchtigste feest van Spanje. Het is een drum festival samen met een zeer grote parade doorheen de stad tijdens de nacht en de daarop volgende dag.
Er zijn twee kanten aan dit drum festival, we hebben de georganiseerde optochten door de stad en er zijn de “vrij voor iedereen” drum evenementen waaraan iedereen kan deelnemen.

Er zijn nog veel meer evenementen en feestelijkheden in Spanje maar dat zijn er teveel om op te noemen. Kijk eens op de de volgende (eentalig Spaans) site, fiestas de pueblos y ciudades de España , hier staan evenementen en feestelijkheden vermeld.

(bron: http://toerismeinspanje.es/grotefeesten.html )

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s