Het is San Fermín!

A Pamplona hemos de ir…

(naar Pamplona gaan we dan)

De San Fermínfeesten (Spaans: Fiestas de San Fermín) zijn jaarlijks terugkerende feesten in Pamplona in Spanje ter ere van de heilige San Fermín. Ze worden gehouden van 6 tot 14 juli.

Hier horen twee liedjes bij: La canción de San Fermín (hieronder te beluisteren, met tekst) en “Pobre de mí” (Arme ik) Het tweede liedje wordt gezongen aan het einde van het feest. Men is dan verdrietig omdat het feest aan het eind komt.

La Canción de San Fermín (het San Ferminlied)

Calle de la estafeta tijden San Fermin

Calle de la estafeta tijdens San Fermín

“Uno de enero,  dos de febrero,
tres de marzo,   cuatro de abril,
cinco de mayo,  seis de junio
siete de julio,  ¡SAN FERMÍN!
A Pamplona hemos de ir,
con una media, con una media,
a Pamplona hemos de ir
con una media y un calcetín.”

Vertaling:

= 1 januari, 2 februari, 3 maart, 4 april, 5 mei, 6 juni, 7 juli… SAN FERMIN! Naar Pamplona zullen we gaan met een kous, met een kous, met een kous en een sok.

Met behulp van dit filmpje kun je gezellig met ons het liedje meezingen 🙂

Stierenrennen “encierro”

Een beroemd onderdeel van de feesten is het stierenrennen, dat sinds 1591 bestaat. Dit heet in het Spaans een “encierro” Wat ik hier zo grappig aan vind is dat het woord encierro “opsluiting” betekent, terwijl men juist de stieren loslaat :-). Maar goed….. misschien bedoelt men dat de stieren maar één kant op kunnen en dat ik de straat op, want de ‘calle de la Estafeta’ is een lange, smalle straat zonde zijstraten. Elke dag om acht uur ’s ochtends worden zes vechtstieren door de nauwe straat gejaagd. Het is vooral populair bij (vaak dronken) jongemannen die door het voorblijven op de stieren hun mannelijkheid willen bewijzen. Het hele spektakel duurt vaak niet langer dan drie minuten, maar voor de deelnemers draagt de intensiteit genoeg bij aan de adrenaline. Het gebeuren trekt elk jaar ongeveer een half miljoen bezoekers. ’s Middags vinden er ook traditionele stierengevechten plaats in de arena, de plaza de toros van Pamplona. Het stiervechten heet “corrida (de toros) ” in het Spaans.

Tegen de stierenrennen wordt geprotesteerd door een naaktrennen, georganiseerd door de dierenrechtenorganisatie PETA, door de straten voorafgaand aan de festiviteiten. Die organisatie noemt de stierenrace een regelrechte martelgang voor de dieren. In 2008 werd besloten om te stoppen met de naaktrennen omdat de media-aandacht zorgt voor meer toeristen bij het stierenrennen zelf, en op andere wijze tegen de rennen te protesteren.. De voorstanders beroepen zich echter op het culturele aspect van de rennen.

Speciale straat

Calle Estafeta

Calle Estafeta

Dat is de Calle de la Estafeta. De straat waar de stieren worden losgelaten. De straat heet zo omdat de eerste koerierspost (estafeta) zich daar bevond. De straat is ca. 250 en heeft amper zijstraaten. Hierdoor is hij erg geschikt voor de “encierro“, het stierrennen. In de Calle Estafeta bevindt zich een mooie t-shirt winkel genaamd Kukuxumuxu. de t-shirts zijn heel speciaal want ze zijn ontworpen door Mikel Urmeneta. Maar het leukst hangt aan de

KUKUXUMUXU klok. Reloj de Kukuxumuxu

KUKUXUMUXU klok.
Reloj de Kukuxumuxu

winkelgevel. Daar zien we een klok dat telt hoeveel dagen, uren, minuten en seconden het nog is tot de volgende San Fermínfeest!

Culinair

Naast de rennen, die slechts een klein, maar spectaculair onderdeel vormen, is het (zoals alle Spaanse feesten) vooral een culinair festijn. Vroeger werd vooral in restaurants zeevruchten en langoesten gegeten, tegenwoordig wordt er vooral zelf

gekookt. Het vlees van de vechtstieren geldt als een lekkernij, die in een stoofpot wordt verwerkt (estofado de carne de toro) of als kotelet wordt gegeten (chuletas). Om aan de enorme vraag te voldoen, wordt er vaak stierenvlees uit omliggende regio’s ingeslagen. Tijdens de vroege lunch (almuerzo) na het rennen wordt een traditionele specialiteit als lamskop met orgaanvlees (cabeza y corada) gegeten. Om de avond al drinkend door te komen, wordt chistorra gegeten, een dunne gedroogde metworst, die vaak in centraal-Navarra gemaakt wordt.

Herkomst

Shirt ontworpen door Mikel Urmeneta en verkocht bij Kukuxumuxu winkel.

Shirt ontworpen door Mikel Urmeneta en verkocht bij Kukuxumuxu winkel.

De negen en een halve dag durende San Fermin feesten zijn afkomstig van Firminus, een vrome man uit Pamplona, die bij de kerstening van Frankrijk als martelaar stierf. Sindsdien geldt hij als beschermheilige van Pamplona. Zijn beeld wordt tijdens de fiësta in plechtige processie door het oude centrum gedragen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s