Driekoningen: leuk feest voor jong en oud!

Driekoningenfeest oftewel “El Día de los reyes Magos” (Día de Reyes)

Reyes Magos siguen la Estrella de Belén Driekoningen volgen de ster

Reyes Magos siguen la Estrella de Belén Driekoningen volgen de ster

 Oorsprong:

Op 6 januari is Driekoningen (Los Reyes Magos)  Deze dag wordt gevierd dat de wijzen een ster zagen oprijzen en daarna de pasgeboren Jezus gingen zoeken. De ster wees hen de weg. De drie wijzen waren Caspar, Balthasar en Melchior (in het Spaans Gaspar, Melchor y Baltasar) De kinderen krijgen cadeautjes op deze dag, omdat kindje Jezus op deze dag “cadeautjes” kreeg van de wijzen nl. goud, wierook en mirre. 6 januari is in Spanje een in de meeste spaanssprekende landen een vrije dag en hiermee wordt de Kerstvakantie afgesloten.

Hoe wordt het gevierd?

Los Reyes magos llegan en avión. De drie wijze koningen stappen uit het vliegtuig in Barajas luchthaven (Madrid)

Los Reyes magos llegan en avión. De drie wijze koningen stappen uit het vliegtuig in Barajas luchthaven (Madrid)

Het lijkt nogal op Sinterklaas in Nederland. Kinderen schrijven in December een brief aan de Driekoningen. Hier leggen ze uit dat ze het hele jaar lief zijn geweest en vragen ze om cadeautjes. Tegenwoordig is daar een speciale brievenbus voor, die in ieder zich respecterend winkelcentrum staat. Ernaast is meestal ook een kleurig geklede gezant van de Drie Wijzen aanwezig, die vooruit is gestuurd. Maar de Koningen zijn geen tegenstanders van de vooruitgang. Dus een e-mail sturen kan ook http://www.parabebes.com/reyes-magos. En de Reyes Magos zitten natuurlijk ook op twitter 🙂 https://twitter.com/LosReyesMagos

Carbón de reyes.

Carbón de reyes. “Houtskool” maar dan nep en zoet 🙂

De Koningen komen de 5e in het land aan. Dat kan met de boot, maar ook per trein of ze stappen zo uit het vliegtuig! Op de avond voor Driekoningen (5 januari) worden er in elke plaats zg. ‘cabalgatas’ (optochten) gehouden. Men ziet de Drie Wijzen op kamelen, paarden of praalwagens, geëscolteerd door pages en andere personages. Er wordt overal met snoep gestrooid. Na de optocht mogen de kinderen dan eindelijk hun schoen zetten. Daarbij wordt iets te eten of te drinken voor kamelen ( water, fruit, etc.) en voor de Wijzen (koekjes, melk) achtergelaten. De volgende ochtend vinden de kinderen dan hun cadeau(s) in hun schoen. In sommige Spaanstalige landen wordt er geen schoen gezet, maar liggen cadeaus onder het bed.

Roscón de Reyes. Driekoningenkrans.

Roscón de Reyes. Driekoningenkrans.

Stoute kinderen krijgen ‘carbón’ (houtskool). Maar het is geen echte houtskool, maar snoep die er ontzettend veel op lijkt! Op 6 januari zelf wordt een ‘Roscón de Reyes’ (driekoningenbrood of driekoningenkrans) gebakken. Daarin zit altijd een boon. Wie het stuk geserveerd krijgt waarin die boon aangetroffen wordt mag die dag de baas zijn. Een “nare” bijkomstigheid kan zijn dat hij of zij het driekoningsbrood moet betalen, in het geval het van de bakker komt.

Wist je dat..?

  • Volgens de Bijbel ging het om Wijzen of geleerden. Er wordt niets verteld over hun namen, uiterlijk of aantal. In dit feest is Balthasar een bruine man, Caspar heeft bruine haren en Melchior is blond met een grijze baard. Dit is echter door de Katholieke Kerk verzonnen, net als hun aantal. Men dacht aan drie Koningen omdat het ging om drie geschenken.
  • Op de “cabalgata” (optocht) rijdt er altijd een praalwagen mee volbeladen met “carbón”. Een waarschuwing voor stoute kinderen 🙂
Los Reyes Magos Gaspar, Melchor y Baltasar. De Drie Wijze Koningen.

Los Reyes Magos Gaspar, Melchor y Baltasar. De Drie Wijze Koningen.

  • De oudste Cabalgata is die van Alcoy (Alicante) De eerste officiële gegevens zijn uit 1886. In Alcoy doen ze het ietsjes anders: daar is Caspar de bruine Koning i.p.v. Balthasar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s