Top 10 Catalaanse tradities

Tió-de-Nadal-Kerst-boomstam-Catalaanse-Kersttraditie.

Één van de beste dingen van rondreizen is dat je nieuwe culturen en tradities ervaart waar je ook komt. Deze tradities zijn erg belangerijk in Catalonië, één van de Spaanse regio´s die meer lijkt op een land op zichzelf. Aangezien het de hoofdstad van de regio is, is de kans groot dat je zo een traditie tegen komt als je naar Barcelona reist. Hieronder vindt je een lijst met de 10 meest belangrijke.

els segadors himno de cataluña

Els Segadors
Catalonië heeft een eigen volkslied genaamd Els Segadors. Dit is het volkslied sinds 1993 hoewel het al werd geschreven in 1639 toen Catalonië tegen de Spaanse koning vocht voor zijn vrijheid. Op deze website kun je het nummer beluisteren, klik gewoon op de play knop.

Els segadors

catalaanse ezel

Catalaanse ezel

De Catalaanse ezel

De Catalaanse ezel is naast een officieel beschermde diersoort, het symbool van Catalonië. Omdat het beestje met uitsterven werd bedreigd maakten 2 jongeren in 2004 een sticker met het silhouet van de ezel. Deze afbeelding werd enorm populair en niet veel later werd de ezel het officieuze symbool van Catalonië en daarmee meteen de humoristische tegenhanger van de Osborne stier die symbool staat voor andere Spaanse regio´s.

calcotada

 

Calçotada

Een calçot heeft iets weg van prei en wordt alleen in Catalonië verbouwd. De calçotada is het feest rondom het eten van deze groente. Ze worden zwartgeblakerd op een open vuur, waarna de zwarte laag eraf wordt getrokken en ze via een duik in een heerlijke saus als een Hollandse Nieuwe worden gegeten. Bij wedstrijden worden er soms wel honderden achter elkaar verorberd.

pan con tomate

Pa amb tomàquet (Catalaans) Pan con tomate (Spaans)

 

Pan con Tomate
Pan con Tomate is een simpel gerecht van tomaat, olie en knoflook, al dan niet van te voren gemixt, op brood. Het is bijna overal te krijgen als losse tapa maar wordt meestal ook standaard op stokbroodjes gesmeerd (onder het beleg), je kunt er dus beter maar van houden als je naar Barcelona komt.

castelers

Castellers
De Nederlandse vertaling voor dit woord is ´torens´ en dat beschrijft meteen de traditie. Voorheen op zondagen, en nu vooral op feestdagen komen groepen samen om op elkaars schouders te klimmen en zo torens te vormen van vaak wel 7 verdiepingen of hoger. In Barcelona komt dit tot een hoogtepunt op de zondag het dichtst bij 24 September. De eerste zondag van Oktober vindt een grote competitie plaats in Tarragona.

sardana

Sardana
Altijd al zo genoten van de klompendans? Ga dan op zondagmiddag naar de Kathedraal in Barcelona waar de lokale bevolking samenkomt om de traditionele Catalaanse Sardana te dansen. Het is een zeer rustige dans waarbij een cirkel wordt gevormd die staat voor broederschap, en waar iedereen aan deel kan nemen. Blazers op traditionele blaasintsrumenten verzorgen de muziek live.

correfocs

Correfocs
Tijdens dit feest rennen mensen verkleed als duivels rond tussen de omstanders terwijl ze vuurwerk branden. Deze duivels zijn geen reïncarnatie van het kwaad maar juist vrolijk terwijl ze rondspringen op de maat van de drums. In Barcelona kun je ze zien in September tijdens La Mercé.

patufet

Patufet
Patufet is de naam van een jongetje, zo groot als een rijstkorrel, die de hoofdpersoon is in een kinderverhaal over opgroeien. Je kunt beeldjes van hem in heel Catalonië vinden en het woord Patufet wordt gebruitk voor van alles wat met kinderen te maken heeft. Voor het verhaal en een gedeelte van het Patufet liedje ga je naar deze website (in het engels)Patufet

caganer

Caganer
Als je in een Catalaans kerstalletje kijkt zou je wel eens de schrik van je leven kunnen krijgen als je naast het kindeke Jezus nog een jongetje ziet dat op zijn gemak de ´grote boodschap´ doet. Er zijn verschillende verklaringen voor dit jongetje op de pot dat onderdeel is van de kerstversiering; zo zou hij symbool staan voor gelijkheid en het feit dat God op elk moment van de dag bij je kan zijn.

tió de nadal

Tió de Nadal
Kerstmis en poepen gaan hand in hand in Catalonië. Naast de Caganer hebben de meeste Catalanen tijdens kerstmis een holle boomstronk in huis met daarop een gezicht geschilderd. Hij draagt een rood mutsje en krijgt vaak een dekentje voor de nacht. Gedurende de dagen voor kerstmis wordt de stronk gevuld met snoep en eten. Op kerstavond of 1e kerstdag slaan kinderen al zingend op de stronk met een stok zodat hij al het lekkers ´uitpoept´. Klik hier voor de text van het liedje (vertaald in het Engels).

http://en.wikipedia.org/wiki/Ti%C3%B3_de_Nadal

Bron: http://www.oh-barcelona.com

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s