Vrijdag de 13e? Nee… dat is bij ons anders :-)

Hoezo vrijdag de dertiende???

Daar hebben wij geen probleem mee hoor!…. Wij, Spaansprekenden, hebben onze eigen ongeluksdag, en het is dinsdag de 13e ipv vrijdag! Dinsdag de 13e is voor ons een martes 13 dinsdag de 13 vrijdag de 13ongeluksdag net zoals wanneer bij de Nederlanders 13e op een vrijdag valt… Het kan onbenullig lijken, maar toch is een goede kennis van land en volk heel nuttig als je een taal leert en vaak naar de landen reist waar die taal gesproken wordt.
Een goed voorbeeld van dit culturele verschil is dat de titel van de bekende horror-film “Friday the 13th” veranderd moest worden in “Martes 13” voor vertoon in alle bioscopen in Spaanstalige landen. Hadden ze dit niet gedaan, dan snapt men niet goed wat de titel met het verhaal te maken heeft.

¿Martes 13 o viernes 13? Dinsdag de 13 vs. vrijdag de 13.

Dommerik! Vandaag is het dinsdag!

Volgens een gezegde is dinsdag de 13e “En 13 y martes, ni te cases ni te embarques” oftewel op dinsdag de 13e moet je niet gaan huwen en ga je niet op reis. Er zijn nu ook nog veel Spanjaarden en Latijns-Amerikanen die in het bijgeloof geloven en het huis niet uit komen. Waar dit bijgeloof vandaan komt is niet helemaal duidelijk maar de oorsprong zou liggen in het feit dat dinsdag in Spanje “martes” heet. Martes is afgeleid van de naam Mars, de God van oorlog en geweld. Het is ook de rode planeet Mars die dezelfde naam draagt. Er zijn periodes in de geschiedenis geweest waar men deze planeet “het kleine kwaad” noemde. Vandaar dat de dinsdag een ongeluksdag is voor Spanjaarden. Als je dat dan ook nog eens combineert met de 13e wordt het allemaal wel heel erg. Het getal 13 is een slecht getal omdat er 13 mensen waren bij het Laatste Avondmaal.
Volgens de Kabbalah zijn er ook 13 kwade geesten. En hoofdstuk 13 van Apocalipsis (Openbaring) gaat over Het Beest en AntiChristus.
Er zijn mensen die echter het tegenovergestelde menen en dat dinsdag de 13e hen geluk brengt.
Vandaag de dag kun je de afkeer voor het getal 13 overal terugzien. In Amerika hebben bijvoorbeeld veel gebouwen geen dertiende verdieping, in vliegtuigen is er vaak geen dertiende rij en in ziekenhuizen geen operatiekamer nr. 13.

En, vertel….ben jij bijgelovig?

Kijk HIER voor een grappig, leuk liedje (met vertaling en uitleg) over bijgeloof. Je zult er veel woorden en uitdrukkingen leren die te maken hebben met mazzel/pech en bijgelovig zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s