Día de los Inocentes: 1 April op z’n Spaans:

1-april-grap-broma-inocente-1 april-grap-broma-inocente

In Nederland gaat men altijd op 1 april grappen met elkaar uithalen.

Ehm….ja, je raadt het al….  dit doen we anders, net als de ongeluksdag bij uitstek, die voor ons niet op een vrijdag, maar op dinsdag de 13e valt. In Spanje en alle Spaanstalige landen in Latijns-Amerika doen we al die “1 Aprilgrappen” idd. wel “ietsjes” later in het jaar 🙂 ,  namelijk vandaag. Op 28 december viert de katholieke kerk de “Dag van Onschuldige (of onnozele) kinderen” (Día de los Santos Inocentes) De “Día de los Santos Inocentes” of simpelweg “Día de los Inocentes” valt in Spanje en alle andere Spaanstalige landen binnen de festiviteiten rond Kerstmis / Oud en nieuw en Driekoningen. (Voor meer info over deze feesten in Spanje, of voor dinsdag de 13e,  klik dan op de links!)

Oorsprong

28 december Dag van de Onschuldige (of Onnozele) kinderen / 28 de diciembre, día de los Santos Inocentes.

28 december Dag van de Onschuldige (of Onnozele) kinderen / 28 de diciembre, día de los Santos Inocentes.

Het is een heel oud feest, men denkt dat het ontstaan is in Carthago rond het jaar 505. Wat herdenkt men op 28 december? De martelaarschap van de onschuldige jongetjes van Bethlehem die op bevel van koning Herodes werden vermoord.  Herodes was bang dat de komst van een nieuwe Joodse koning het einde van zijn macht zou betekenen. Van de Wijzen uit het oosten hoorde hij dat die nieuwe koning in Bethlehem geboren zou worden. Toen de Wijzen in een droom vernamen dat Herodes kwaadaardige bedoelingen had en Jezus wilde doden, leidden ze hem om de tuin. Daarop ontstak Herodes in een hevige toorn en liet zijn mannen in Bethlehem en omstreken al de jongens van twee jaar en jonger vermoorden. Jozef had echter in een droom van een engel opdracht gekregen met Maria en Jezus te vluchten naar Egypte waar zij bleven tot de dood van Herodes.

Hoe wordt het gevierd

In sommige landen gaan kinderen, verkleed als volwassenen, de straat op om te bedelen om snoep en geld. In Spaanstalige landen werden daar de grapjes aan toegevoegd. In veel gezinnen mag het jongste kind op deze dag kiezen wat er gegeten wordt.

 

Op de televisie

Dat 28 december de dag van grappen is merk je ook als je in Spanje een krant leest of TV kijkt, aangezien de pers en de media volop meedoet met het feest. In sommige kranten staan pagina’s vol met grappen, grollen en humoristische verhalen en wetenswaardigheden.

Veel plezier op deze dag en, mocht je een keer op eind december in Spanje of Latijns-Amerika op reis zijn :

Let op dat je niet in de maling wordt genomen! 🙂

1-april-grap-broma-inocente-1 april-grap-broma-inocente

– “Schat, ik ga weg, ik ga je voor altijd verlaten!” – ‘Echt waar?” – “Nee, onnozel, onnozel!” – “Ze heeft mij altijd te pakken”

© 2015 Lourdes Cruz. Alles in dit blog (tenzij anders vermeld) heb ik zelf geschreven en is dus mijn werk. Je mag het delen en rebloggen zolang het duidelijk wordt gemaakt dat het uit deze blog komt en ik als auteur word vermeld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s