La Bisbal d’Empordá, een bijzondere stad.

La Bisbal d’Empordà (Spaans: La Bisbal del Ampurdán)  is de hoofdstad van El Baix Empordà (Spaans: El Bajo Ampurdán) in de provincie Girona (Spaans: Gerona) Het is een oud en leuk stadje maar is vooral bekend vanwege de keramiek. La Bisbal is nl. een van de belangrijkste productiecentra van typisch Catalaans keramiek.

Wat te doen in La Bisbal d’Empordá

Lekker winkelen in de Carrer de L’Aigüeta.

spaans-leren-online-Spanjje-La-Bisbal-winkelen

Een van de vele winkeltjes op de Carrer de L’Aigüeta, La Bisbal d’Empordá.

Aan de hoofdstraat, genaamd Carrer de L’Aigüeta,  bevinden zich veel winkels. Denk maar niet als bij één van die winkels binnen bent gewest dat je alles al hebt gezien! Er zijn nl. veel fabrieken en ambachtslieden, en die hebben allemaal een andere stijl. Dit zorgt voor variatie en hierom verschilt het assortiment van winkel tot winkel. Natuurlijk hebben ze allemaal in meer of mindere mate souvenirs te koop. Die kunnen wel het idee geven dat het allemaal hetzelfde is. Maar goed kijken, en je zult het vanzelf merken: ze verkopen er werkelijk van álles!!! Niet alleen bloempotten en -bakken, maar ook tegels, hang-, tafel- en wandlampen, servies, wastafels, enz, enz…. Tip: loop helemaal door tot achter, en kijk in alle vertrekken. Ik vond ooit mooie wandlampen op een gedeelte van de winkel dat ik bijna over het hoofd had gezien! Wees niet bang en ga overal in om te kijken. Als het een magazijn is of i.d. dan staat er vaak No Pase (Spaans) / No passada (Catalaans) = geen toegang.

De ambachslieden

la-Bisbal-d'emporda-Spanje-reizen-keramiek-Spaans-leren

een werk van Juan Torres, artiest van La Bisbal d’Empordá.

Er zijn veel keramiek atisten in La Bisbal. Een van mijn favorieten is Joan (Spaans: Juan) Torres. Ik hou vooral van zijn tegels die een wandschildering vormen. Zijn werk herken ik meteen aan zijn stijl (ik ben een echte fan!) maar natuurlijk ook omdat hij het signeert met zijn achternaam Torres. Zijn broer Josep (Spaans: José) Torres is ook actief. Hij doet vooral fotoprints op tegels, maar ook op allerlei gebruiksvoorwerpen, zoals mokken, borden, enz.

Website Juan Torres    Website José Torres

Casas de los indianos La bisbal gebrandmerktGratis parkeren.

Ik geef je nog even een kleine tip zodat je geld niet aan parkeren hoeft uit te geven, maar zorgeloos aan al dat moois in de winkeltjes van La Bisbal 😉 Je kunt gratis parkeren op een parkeerterrein achter de “Casas de los Indianos”. Je volgt de Carrer de ‘L Aigüeta en net voor je bij de ‘Casas de los Indianos” bent sla je dan rechtsaf naar de Carrer de L’ Esport. Je volgt de Carrer en komt meteen in de parkeerplaats.

(Andere plaatsen waar je keramiek uit La Bisbal kunt kopen zijn bv. het middeleeuws dorpje Pals (aanrader!) Er zijn veel winkeltjes in het Centrum. Mijn favorieten zijn “La muralla” (Carrer Placetes nr. 25)  en Cerámica Planas Marqués op Plaza Mayor nr. 8.)

Wandelen in La Bisbal d’Empordá

Les Voltes.

Les-voltes-la-bisbal-Spaans-leren-online

Les Voltes (Spanish: Los Arcos)

Als tot aan het eind van de Carrer de L’Aigüeta loopt en de brug over gaat, kom je vanzelf in deze straat. Je ziet dan een rij bogen – ‘voltes’ in Catalaans – een lange galerij met winkeltjes, bars en restaurants. Veel panden aan deze galerij hebben nog hun oorspronkelijke gevel uit de 19e eeuw. Ga eens binnen bij L’Escut (de Schild) Het is een mooi oud pand met opvallende, zeskantige tegels op de muur met handbeschilderde teksten in het Catalaans.

Pont Vell (Catalaans voor: oude brug)  In het centrum van La Bisbal zijn er een aantal oude gebouwen uit de Middeleeuwen. De stad was ooit ommuurd. De nog bestaande poort komt uit op de oude brug over het (soms droge) Ríu Daró. Er is een kasteel uit de 11e eeuw en dit is een van de weinige voorbeelden van Romaanse architectuur in de regio.

La-Bisbal-d'Empordá

Pont Vell (Old Bridge) La Bisbal d’Empordá.

Esglesia de Santa María. De barokke voorgevel van de 18e-eeuwse Esglesia de Santa María wordt enigszins door huizen verdrongen. De hoge slanke klokkentoren van deze kerk is een van de kenmerkende details van de skyline van La Bisbal.

© 2016 Lourdes Cruz. Deze tekst is auteursrechtelijk beschermd. U bent welkom om dit artikel te rebloggen of op andere social media te delen. Dat is geen enkel probleem en zo helpt u anderen om Spaans (verder) te leren. Vermeld wel aub deze blog als bron en mijn naam als auteur.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s