12 oktober = dag van de Spaanse taal en-cultuur!

12 oktober is de Dag van de Spaanse taal en -Cultuur (Día de la Hispanidad)

De Día de la Hispanidad

(ook in sommige Latijns-Amerikaanse landen bekend als día de la raza = “Dag van het Ras”)  wordt gevierd op 12 oktober, de dag waarop Christoffel Columbus Amerika ontdekte.

Ontstaan van deze feestdag:

De “Día de la Hispanidad” feestdag werd ingevoerd in Argentinië in 1917, Venezuela in 1921, Chili in 1923 en Mexico in 1928. Oorspronkelijk werd in deze landen ook Columbusdag gevierd, maar het werd veranderd nadat deze landen zich meer als mesties gingen beschouwen. Men vond het niet meer gepast om een feest te vieren ter ere van een gebeurtenis die volgens sommigen Amerika onderwiep aan Europa en het continent in 300 jaar ellende stortte. Waar men vroeger het feit dat Columbus Amerika ontdekte vierde, viert men nu het feit dat dankzij de vermenging van Europeanen en Indianen een nieuw ras is ontstaan.

In Spanje wordt op 12 oktober de dag als feestdag gevierd en wordt het Día de la Hispanidad genoemd.

Actualiteit

webmensajes.com

“Nos une mucho más que una lengua, nos une una cultura común” = We zijn één niet alleen dankzij dezelfde taal, we delen ook dezelfde cultuur! 

Elke jaar rond deze tijd  wordt er, net als in Nederland rond het onderwerp Sinterklaas/Zwarte Piet, gedebatteerd of het correct is om de dag van de Spaanse taal en Spaanstalige cultuur  precies op deze dag te vieren. Dit omdat datum aan minder positieve dingen kan herinneren, bv. de kolonisatie, en daarmee de slavernij en vele wreedheden die toen tegen de inheemse bevolking zijn uitgevoerd. De Venezolaanse president Hugo Chávez is nog een stap verder gegaan. In Venezuela heet de dag tegenwoordig Día de la Resistencia Indígena (Dag van de Inheemse Weerstand). Op deze dag worden in Venezuela soms standbeelden van Columbus vernietigd of besmeurd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s