woensdag = woord van de week dag!

Spaans-leren-woorden-leren-Spaans-online-leren

Als gebruikelijk leren we elke woensdag een nieuw mooi woord uit de Spaanse taal in deze blog!

Deze keer is het Spaanse woord van de week een bijvoeglijk naamwoord en wel:

 

Rozagante 

Spaans-leren-woorden-leren-Spaans-online-leren

¡El bebé está rozagante!

Woord is moeilijk in het Nederlands te vertalen, maar betekent zoiets als “stralend”, “in top conditie”, “blakend (bv. van gezondheid)” of “oogverblindend (mooi) “.

Het is een zeer positief woord met een mooie betekenis. Het wordt meestal gebruikt om naar mensen of dieren te verwijzen (bv. om aan te geven dat ze erg goed en/of gezond uitzien) maar het kan ook voor voorwerpen worden gebruikt.

Leuk weetje: dit woord komt uit het Catalaans rossegant.

Oorsprong van het woord zit in de kleur rood, roze of rossig, want over het algemeen hebben we een vleugje roze op ons huid als we gezond zijn (anders zien we er bleek uit) Bovendien is rood een opvallend kleur, die ons laat denken aan kracht en energie.

Als extra voeg ik bij iets wat ik heb gefilmd op mijn laatste reis naar Cuba: een goed voorbeeld van het woord ‘rozagante’ als verwijzing naar een stralend uiterlijk en houding.

© Lourdes Cruz, 2016. Je bent welkom om dit artikel te delen (bv. op Facebook) te rebloggen, enz  Met delen help je ook andere mensen om Spaans (verder) te leren. Gebruik je echter copy & paste, vermeld mij dan aub als auteur.  Ook op wat er online wordt geschreven bestaat er zoiets als auterusrecht 😉

4 reacties

 • Hoi Lourdes,

  Ik hoop dat je hier nog heel lang mee doorgaat!
  Een paar jaar geleden heb ik twee cursusjaren Spaans gevolgd. Heb er daarna een paar jaren niets meer mee gedaan omdat ik druk was met andere dingen.
  Nu heb ik het Spaans thuis weer opgepakt. Ik lees Spaanse easy readers en ik volg jouw blog en doe thuis weer oefeningen.
  Het ‘woord van de week’ print ik elke keer uit en bekijk ik regelmatig om het goed op te nemen in mijn geheugen. Dus ga zo door alsjeblieft en bedankt Lourdes (ook voor de rest van het blog)!

  Like

  • Hooola Saskia, ik wou je heel graag bedanken omdat je de tijd hebt genomen om zo’n leuke reactie achter te laten :-). Ik werk heel graag aan mijn blog, en help hiermee niet alleen anderen om Spaans (verder) te leren, maar leer zelf ook vaak iets…bv. over de etymologie ( = oorsprong) van het woord rozagante. Maar het is héél erg leuk van studenten Spaans te horen dat ze aan mijn blog iets hebben en dat ze er van genieten. Ook bedankjes te krijgen is “muy bonito” dus: ¡Muchísimas gracias, guapa!

   Like

 • Hey Lourdes,

  Heel leuk wat je doet! ga ermee door!
  veel plezier en succes!

  groetjes,

  Lidwien Kesteloo

  Like

  • Hola Lidwien, ik wil je graag bedanken omdat je de tijd hebt genomen om zo’n leuke reactie achter te laten. Ja hoor, ik vind het erg leuk om met mijn blog bezig te zijn. Ik leer zelf ook af en toe iets nieuws, bijvoorbeeld over de oorsprong van een uitdrukking of woord. Kom geregeld kijken, en jij ook veel plezier met Spaans leren 🙂 !

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s