Practice listening to Spanish / Luistervaardigheidstraining Spaans

spaanse-filmpjes-met-ondertiteling-learn-Spanish-subtitled-videos

This post is written in English and in Dutch.

Dit artikel is in het Nederlands en in het Engels geschreven. Klik hier om in het Nederlands te lezen.

English

Today, we will continue exercising our listening skills with this hilarious short video of an Asturian couple who finds and rescues a long-lost mountain climber. But first i’ll tell you a little about

oefeningen-luistervaardigheid -Spaans-Spaanse-filmpjes-met-ondertiteling

Asturias, natural paradise Asturië, natuurparadijs.

Asturias, paraíso natural

Asturias in one of the most beautiful regions of Spain. The first thing to catch your attention when you travel to this region is its spectacular scenery, like the Picos de Europa National Park, and the Covadonga Lakes. In addition, you’ll enjoy beautiful beaches in holiday resorts such as Llanes, Ribadesella, Gijón and Cudillero. Asturian traditional food is wonderful. Cabrales cheese, the typical Asturian bean stew known as “fabada”, cider made from local apples…  Its cultural attractions include a range of important monuments in Oviedo and in the Kingdom of Asturias (the delightful churches of Santa María del Naranco and San Miguel de Lillo, for example) which have been declared World Heritage sites by the UNESCO, as well as the various archaeological sites, caves and museums of rock art to be found throughout the area, featuring spectacular paintings and engravings dating from as long ago as 25,000 years B.C.

In this short video you will hear the following expressions:

¡Oye! = Look, … / Listen (to me)

¡Hombre! = (expressing surprise) = Oh, boy! / Come on!

¡Mira! = Look!

¡Lo que sea! = Whatever!

¡Claro! = Of course! / Indeed!

¡Y de (…) ni te hablo! = Not to mention (…)

© 2016 Lourdes Cruz. All rights reserved. You may share this article, but please mention this blog and me als author.

 

NEDERLANDS

Vandaag gaan we weer aan onze luistervaardigheid werken met een kort filmpje. Verhaal speelt zich in Asturia en is heel grappig.

oefeningen-luistervaardigheid -Spaans-Spaanse-filmpjes-met-ondertiteling

Asturië, natuurparadijs.

Asturias is een van de mooiste regio’s van Spanje. Niet voor niets wordt die “Paraíso natural” genoemd. Met prachtige landschappen, waaronder het spectaculaire nationale park van de Picos de Europa en een van de mystiekste plaatsten van de regio: de meren van Covadonga. Je kunt ook genieten van de prachtige stranden van bv. Llanes, en Gijon. In Asturië kun je ook erg lekker eten. De kazen van Cabrales zijn voortreffelijk, en ook de typische stoofschotel, “la fabada” is aan te raden. Wat bezienswardigheden betreft, is het te veel om op te noemen. Erg mooi zijn de kerk van Santa María del Naranco, die van San Miguel de Lillo of van San Juan de Padros, door de UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed. Verder zijn er veel archeologische vindplaatsen, grotten en musea voor grotschilderingen van de zone, met indrukwekkende schilderingen en gravures, waarvan sommige dateren uit 25.000 voor Christus.

Dit filmpje is een reclame voor “fabada” (bonenstoofschotel) in blik, van het bekende merk Litoral. We zien hier veel uitdrukkingen uit de spreektaal, zoals:

¡Oye! = luister (maar)!

¡Hombre! = uitdrukking van verbazing; +/- Tsjonge!

¡Mira! = Kijk (eens)!

¡Lo que sea! = om het even wat, ongeacht wat.

¡Claro! = natuurlijk!

¡Y de (…) ni te hablo! = Laat staan (…)  / om maar te zwijgen over (…)

 

© 2015 Lourdes Cruz. Deze tekst is auteursrechtelijk beschermd. U bent welkom om dit artikel te rebloggen of op andere social media te delen. Dat is geen enkel probleem en zo helpt u anderen om Spaans (verder) te leren. Vermeld wel aub deze blog als bron en mijn naam als auteur. 

One comment

  • Sinds kort heb ik deze site gevonden. Wat ik tot nu toe gelezen heb is erg boeiend en leerzaam.
    Ik spreek helaas geen Spaans maar zou me er wel meer in willen verdiepen. Wel heb ik een probleem met hé bekijken van de filmpjes. Deze werken niet bij mij. Maar afgezien daarvan, er is een hoop te lezen op deze mooie site. En hoe dan ook, na meer dan 55 jaar voor het laatst in de schoolbanken gezeten te hebben geniet ik er van! Dankuwel.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s